Vodopija

Vodopija (Cichorium intybus)

Najčešći domaći nazivi: cikorija, divlji radič, plava vodopija, konjogriz

Vodopija
Vodopija

Vodopija je otporna višegodišnja biljka. Voli sunčan i otvoren položaj, te rahlo tlo. Dostiže visinu i do 1,5 m. Stabljika je uspravna, kruta i granata. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na listove maslačka. Cijela biljka u sebi sadrti mliječni sok. Korijen je žut, a kad se presiječe bijele je boje.

Cvjetne glavice su prelijepe plave boje, veoma upadljive. Cvjeta tokom cijelog ljeta. Biljka je gorkog ukusa. Cijela biljka je veoma čvrsta, tako da se teško čupa i kida. Sakuplja se u ljeto ili jesen cijela stabljika sa cvjetovima, uveže se u buketiće i suši u hladu. Korijen se vadi od druge polovine aprila, pa sve do kraja maja.

Može se sušiti u hladu, isječen uzduž i nanizan na konac ili se može peći u pećnici ili na tavi. Isječe se na sitnije dijelove koji se peku sve dok ne dobiju zagasito smeđu boju. Onda se samelju i kao takav se koristi umjesto kave. U korijenu ima mnogo inulina. U suhom periodu za lijek se skuplja korijen.

U narodnoj medicini upotrebljava se, čitava biljka – korijen, list i cvijet. Sadrži cikorietol, inulin voćni šećer, oko ž5% pektina, slobodne aminokiseline, bjelančevine, masti, mineralne soli kalcija, kalija, fosfora, natrija, magnezija i dr. te vitamine B, K i P.

U listovima, uz ostale tvari, ima dosta karotina i vitamina C. Vodopija ima široku upotrebu u narodu, a današnja medicina priznaje je također ljekovitom biljkom. Liječi sve bolesti koje su u vezi sa slabom probavom i nedovoljnom izmjenom tvari. Vrlo je dobra za očuvanje i liječenje oboljele jetre i poremećaja u lučenju žuči. Gorki je tonik, depurativ, diuretik, stomahik i dr.

Čaj od vodopije poboljšava apetit, pomaže u reguliranju izlučivanja želučane kiseline, općenito ublažuje probavne smetnje, liječi katar crijeva. Sve biljke iz porodice glavočika, kao što su cikorija, maslačak, kamilica, umjesto škroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Stoga, osobe oboljele od dijabetesa sve biljke iz ove porodice mogu koristiti kao dijetalnu hranu. Ova porodica broji više od 400 vrsta biljaka.

Čaj: Može se pripremiti od korijena, cvjetova i lišća biljke. Jedna šalica hladne vode prelije se preko sušenog korijena ili biljke. Prokuha se i ostavi dvije do tri minute, procijedi i pije dvije do tri šlice u toku dana. Ovaj čaj je odličan kod problema sa želucem, žuči, jetre i pospješuje apetit.

Kofeinski napitak:Korijenje se dobro opere, posuši i stavi u pećnicu da se peče, a može se peći i u tavi. Peče se dok ne dobije zagasito smeđu boju, a onda se samelje u blenderu. Može se pomiješati sa korijenom maslačka. Ova kava je odlična zamjena za pravu kavu.

Sok: Svježe cijeđeni sok iz lista ove biljke je odličan za detoksikaciju organizma jer jača funkciju jetre. Iscijedi se dnevno dvije do četiri jušne žlice soka iz listova, te se pije umiješan sa mlijekom ili vodom.

Prvi podaci o vodopiji kao ljekovitoj biljci, nalaze se u staroegipatskim papirusima, a opisuju je i Teofrast, Galen i Plinije.