Turica

Turica (Agrimonia eupatoria)

Drugi naziv: petrovac, trava sv. Pavla, kravica, zmijina trava, ovčji čičak, toričica, oskorušica

Turica
Turica

Biljka turica ili petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm. Stabljika izbija iz podanka. Listovi su perasti,dok su cvjetovi mali, žute boje i raspoređeni u dugačkom grozdu uokolo same stabljike. Turica je gotovo bez mirisa, a gorkog je okusa.

Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove putova i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine. Biljku sakupljamo za vrijeme cvjetanja u junu sve do avgusta. Ona djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela.

Na nju valja pomisliti kod angine, bolesti grla, skorbuta ili upale usne sluznice. Lišće odlično djeluje u slučaju slabokrvnosti i rana, ali se također uspješno primjenjuje kod reume, lumbaga, probavnih smetnji, zastoju rada jetre i oboljenja slezene. Dnevno možemo piti do dvije šlice čaja. Svatko bi se trebao potruditi i jednom do dva puta godišnje okupati se u vodi kojoj dodamo uvarak od turice.

Mast: 3 žlice svinjske masti, 2 žlice dobro narezanih dijelova biljke turice (prethodno sušene). Mast rastopiti na laganoj vatri i kada je još topla (ne vruća) dodati biljku. Pustite da se ohladi i očvrsne. Ponovno rastopite na laganoj vatri i pustite da se ohladi. Ovaj proces ponovite još dva puta i onda mast iscijedite u posudu. Ova mast je odlična za zacjeljivanje rana i proširenih vena.

Turica je još u starom vijeku slovila kao jedna od najslavnijih ljekovitih biljaka, posvećenih božici Ateni-Eupatorios.