Giant´s Causeway

Giant´s Causeway

Giant´s Causeway
Giant´s Causeway

Prirodna simetrija nešto je na što smo navikli kod cvijeća, kukaca ili na glavi tigra. Međutim, u geologiji simetrija se rjeđe nalazi, a kad se pojavi, izaziva čuđenje. U slučaju Giant´s Causewaya priroda je na spektakularan način pokazala svoju matematičku genijalnost i stvorila desetine hiljada višestranih stubova koji su nabijeni zajedno poput mnoštva divovskih šesterokutnih olovaka.

S udaljenosti ovaj predio izgleda kao tek jedan od dijelova čarobne obale grofovije Antrim, ali oko vam iznenada zastane na neobično kockastom rtu. Rt se pruža od podnožja klifova i polako se spušta u more poput golema grubo izrađenog navoza u brodogradilištu. Um na trenutak biva zbunjen. Ovo uistinu izgleda kao krajolik koji je stvorila računalna grafika za potrebe videoigre. A ipak, ovaj izvanredni hir prirode potječe od prije 60 milijuna godina.

Sjevernomerički i evropski kontinent, koji su nekoć bili povezani, počeli su se odvajati. Između njih se otvorio Atlantski ocean i polako se proširio iz središnjeg vulkanskog jarka na dnu oceana. Island se sa svojim brojnim vulkanima danas nalazi na tom jarku. Područja od lave u Irskoj i Škotskoj stvorena su na tom jarku kad su kontinenti krenuli na svoje polagano putovanje.

40 000  Bazaltnih stubova

Dok se lava izlijevala u grofoviji Antrim, stvorila je najveću izljevenu ploču u Evropi. Bazaltni sadržaj dijela lave bio je neobično konzistentan. Kad se skrutnula, stisnula se, ali kontrakcijske sile bile su tako ravnomjerno raspoređene da je ploča popucala uz geometrijsku preciznost. Isti se postupak može vidjeti kad se debeo sloj blata na dnu lokve osuši na suncu.

Bazaltni stubovi Giant´s Causewaya imaju prosječan promjer 460 mm,a visina im se kreće od jednog do dva metra. Causeway je na najširem mjestu širok oko 180 m, proteže se 150 m u more, a sastoji se od oko 40 000 stubova.

Tokom proteklih tisućljeća erozija uzrokovana ledenjacima u vrijeme ledenoga doba i neumorno udaranje atlantskih valova oblikovali su Giant´s Causeway do njegova današnjeg izgleda. Svaki se bazaltni stub zapravo sastoji od niza dijelova dugačkih oko 360 mm, koji su stopljeni zajedno, ali se pod pritiskom razdvajaju. Svako malo valovi odnose gornje dijelove stubova do kojih dopiru.

Zbog toga Causeway danas ima tako stepenast izgleda. Giant´s Causeway je najpoznatija bazaltna tvorevina na ovome dijelu obale, ali postoji ih još mnogo u liticama iza Causewaya i u susjednim uvalama. Tokom godina stekle su različite nazive.