Vrijesak krški

Vrijesak krški (Satureja montana)

Najčešći domaći nazivi: konjski vrisak, primorski vrisak, gorska metvica, vrisak

Vrijesak krški
Vrijesak krški

Vrijesak je višegodišnja biljka iz porodice Lamiaceae. Biljka razvija velik broj stabljika čineći širok busen obujma do 50 cm. Stabljike su uspravne, slabo razgranate, u donjem dijelu odrvenjele, a svake se godine razvijaju iz glave korijena ili iz pupoljaka na donjem dijelu grana. Cvjetovi su bijeli do bijelo-ružičasti.

U našim klimatskim uvjetima prezimljava bez ikakvih oštećenja. Busen podnosi temperature i ispod -30 °C. Vrijesak je biljka toplog i sunčanog podneblja. Najviše mu odgovaraju prisojne strane s dovoljno svjetla i topline. Ukoliko biljke imaju više svjetla, bolje je kvalitete, odnosno s većim sadržajem eteričnog ulja.

Sušu dobro podnosi, dok suviše vlažna staništa slabo podnosi. Vrijesak dobro uspijeva i na siromašnom zemljištu, samo ako ima dovoljno vapna. Može se naći u relativno suhim i svijetlim šumama, a ponekad zna rasti i po livadama. Biljke se obično beru za vrijeme cvatnje (avgust i septembar). Beru se cvjetovi koji se skidaju sa cvatućih stabljika ili pak se beru vrhovi stabljika zajedno sa cvjetovima.

Potom se cvjetovi i stabljike suše na sjenovitom prozračnom prostoru. Vrijesak također ima ljekovita svojstva i pripravci od njega koriste se u liječenju raznih tegoba: artritisa, bolesti bubrega, mjehura, ekcema, gihta, nesanice, napetog živčanog sustava, niskog tlaka, bolesti prostate. Odlično je sredstvo za izbacivanje bubrežnog kamenca. Čisti krv, pospješuje znojenje.

Vrijesak se može koristiti i kao začin u brojnim jelima, kao što su mahune, svježi sir, sir sa lukom, ali i u brojnim drugim jelima. U jesen vrijesak je dobar začin i dobar napitak, tim vrjedniji jer u to doba godine baš i nema nekog aromationog svježeg bilja. Vrijesak daje obilnu pčelinju pašu.

Med od vrijeska je izuzetno ljekovit, intenzivnog mirisa, tamnožute boje. Djeca ga vole više od drugih vrsta meda. Pomaže kod svih vrsta kašlja. Naročito je dobar u kombinaciji sa vrijeskovim čajem kod kašlja pušača i iskašljavanja sluzi iz dišnih organa.

Čaj: Obično se priprema čaj od vrijeska, tako da se oko 2 čajne žličice posušenih cvjetova ove biljke doda u četvrtinu litre vrele vode, te se ostavi oko 15 minuta. Nakon toga, čaj se procijedi te se može piti. Najčešće se preporučuju dvije do tri šalice tokom dana.

Vrijesak ili vrisak u Primorju se često koristio za pranje bačvi od vina, dijelom zato jer je sama biljka jako čvrsta, dijelom zato jer snažno djeluje protubakterijski, pa na taj način čisti i dezinficira.