Tijesto za pizzu

Za mnoge pohvale kvalitetno pripremljenim pizzama zaslužno je tijesto. Iako se, u stvari, radi o običnom tijestu za kruh, dobro tijesto za pizzu treba zadovoljiti zahtjeve u pogledu omjera sastojaka, načina pripreme, te oblika, veličine i debljine.

Postoje dva načina da se pripremi tijesto za pizzu. Prvi i dugotrajniji predviđa da se tijesto napravi kod kuće. Sirovo tijesto se može također i kupiti, u smrznutom stanju. Ovaj drugi put je brži, ali nešto skuplji.

Za jednu pizzu je potrebno pripremiti 10 do 20 dag tijesta, zavisno od željene veličine i debljine tijesta. Ukoliko se tijesto mijesi kod kuće, nije praktično to činiti samo za jednu pizzu. Naprotiv, najčešće se tijesto radi za više pizza. Jedna ili dvije ispeku se odmah, a ostatak tijesta se ostavi u hladnjaku za slijedeći dan ili se stavi u odjeljak hladnjaka za duboko zamrzavanje gdje može trajati dulje vrijeme.

Potrebni sastojci

Pored brašna, kvasca i vode, tijesto za pizzu može sadržavati još nekoliko različitih sastojaka. Najčešće se radi obično tijesto za kruh, koje mnogi poznavaoci smatraju najprikladnijim za pizzu. U nastavku navodimo pregled sastojaka za obično tijesto za kruh kao i za još dva češće korištena recepta za tijesto za pizzu (količine odgovaraju za oko kilogram tijesta, što je dovoljno za pripremu pet do osam, najviše deset pizza):

Tip izrade tijesta za pizzu:Sastojci:
1. obično tijesto za kruh80 dag brašna
4 dag kvasca
1,5 žličice soli
1,5 – 2 dl vode
2. tijesto s uljem80 dag brašna
4 dag kvasca
8 žlica ulja
1,5   žličica soli
1,5 – 2 dl vode
3. tijesto s mlijekom i maslacem60 dag brašna
4 dag kvasca
2,5 dl mlijeka
20 dag maslaca ili margarina
4 žlice ulja
1,5 žličica soli