Postupak pripreme tijesta za pizzu

Tijesto za pizzu, najčešće se radi samo od brašna, kvasca, soli i vode. Potrebne količine sastojaka ovise o količini tijesta, odnosno broju i veličini pizza koje se želi pripremiti, s tim što svi sastojci treba da budu u omjeru s brašnom. Kilogram običnog tijesta za kruh, odnosno pizzu, kao što je naznačeno u prethodnom pregledu, priprema se od 80 dag brašna, 4 dag kvasca, 1,5 žličice soli i 1,5 do 2 dl vode. Upotrebljava se sitna sol koja se lako topi.

Pripremu tijesta za pizzu počnite tako što ćete rastopiti kvasac u pola decilitra mlake vode. Hladna voda ne bi podstakla proces dizanja tijesta, pa takvu vodo malo zagrijte. No, voda ne smije biti niti vruća jer bi posljedice bile slične. Najbolja temperatura za vodu u kojoj će se otapati kvasac jest 20 – 25°C, dakle malo više od normalne sobne temperature.

Nakon što ste pripremili kvasac, izdvojile desetinu (tri šake) brašna. U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte rastopljeni kvasac. Umiješajte kvasac, u brašno i umijesite tijesto. Zatim tijesto stavite u prikladnu zdjelu, koju ste prethodno malo pobrašnili, pokrijte ga krpom i ostavite da se digne na toplom mjestu oko jedan sat.

Po proteku vremena za dizanje tijesta, u preostalom brašnu (koje ste na početku odvojili) napravite udubljenje i u njega stavite uzdignuto tijesto. Od svega umijesite tijesto, dodavajući pomalo mlake vode i soli. Na kraju, tijesto treba biti glatko i elastično, ni previše suho, niti vlažno. U tijestu ne smije biti zaostalih grumenova brašna. Tijesto se treba lako odvajati od ruku i od podloge na kojoj se mijesi.

Tijesto za pizzu podijelite na pet do osam manjih kugli. Prikladnu ravnu podlogu pospite brašnom i u nju položite kugle tijesta. Pokrijte ih krpom i na toplom mjestu ostavite da se dižu. Tijesto za pizzu će biti spremno za upotrebu kad naraste toliko da udvostruči svoj volumen. Koliko je za to potrebno vremena, ovisit će o kvascu i toplini mjesta na kojem se tijesta nalazi. U praksi to obično traje oko sat vremena, koji put i dulje.

Opisani način pripreme tijesta za pizzu smatra se najboljim. No, ukoliko želite tijesto umijesiti odjednom, odnosno bez prekidanja, možete to učiniti slijedećim jednostavnijim postupkom.

Svu predviđenu količinu brašna stavite na ravnu podlogu (dasku, stol i sl.) i udubite ga u sredini. Zatim u čaši mlake vode (oko 1 dl) rastopite kvasac i sol. Rastopljeni kvasac ulijte u udubinu u brašnu i miješajte, dodavajući malo mlake vode, dok tijesto ne postane vlažno, lijepeći se za prste i dasku. Nastavite dalje mijesiti tijesto, bez dodavanja vode, dok ne postane elastično, s dobro umiješanim kvascem i bez grudica brašna. Povremeno tijesto malo dignite iznad stola i energično ga bacite natrag.

Nastavite dalje energično mijesiti dok se tijesto ne počne lako odvajati od prstiju i podloge, a da istovremeno nije previše suho. Tada tijesto položite u pobrašnjenu zdjelu. Zdjela treba biti dovoljno velika, kako se ne bi desilo da tijesto »iscuri« preko njenih rubova. Na površini tijesta napravite »križni« rez.

Kako bi se olakšalo širenje tijesta, tijesto pokrijte krpom i stavite ga da se diže dva do tri sata. Tijesto će biti dovoljno uzdignuto kad udvostruči svoj volumen. Mjesto na kojem će se dizati tijesto treba da je toplo i bez propuha.

Ako nemate dovoljno vremena da tijestu omogućite prirodan i potpuni proces dizanja, dizanje tijesta možete ubrzati tako što ćete pokrivenu posudu s tijestom staviti na lonac, napola napunjen zagrijanom vodom. Lonac s tijestom držite na slabo zagrijanoj ploči štednjaka.

Preporučeni težinski omjer kvasca i brašna (1:20) možete povećati. No, ne bi trebalo upotrijebiti više od 8 dag kvasca na 80 dag brašna. Uzdignuto tijesto iskrenite iz zdjele na stol i nekoliko puta ga malo dignite i bacite natrag na stol. Energično ga izmijesite, ali kratkotrajno. Tađa tijesto podijelite na manje kugle. Težina pojedine kugle treba odgovarali tijestu potrebnom za jednu pizzu.

Kuglu tijesta, određenu za jednu pizzu, stavite na stol i energičnim potiskivanjem dlana i prstiju oblikujte je na veličinu tave za pizzu. Pri tom se možete poslužiti valjkom, ali je tako teže napraviti pravilan oblik. Naime, čim se dovrši razvlačenje tijesta valjkom, tijesto teži da se stegne natrag, pa se tako smanjuje njegov promjer.

Uz malo iskustva, pokazat će se najboljim da kuglu tijesta najprije u rukama spljoštite, a zatim je dlanom i prstima na ravnoj podlozi razvučete u okrugli oblik promjera oko tri četvrtine promjera tave u kojoj će se peći pizza. Tijesto položite u nauljenu tavu i pritiskom prstiju je raširite do potrebne veličine.