Debljina tijesta za pizzu

Različita su mišljenja o debljini sirovog tijesta za pizzu. No, u svakom slučaju, razlike se svode na jedan milimetar, najviše dva. Najraširenije je mišljenje da tijesto treba biti debljine tri do četiri milimetra. No, pizza će biti sasvim ukusna ako tijesto bude debelo do pola centimetra, s tim da sredina tijesta ne bude deblja od četiri milimetra.

Kad se pripremaju pizze sa oskudnim ili osjetljivim nadjevima (voće, meso školjki i rakova i dr.) poželjno je da tijesto bude tanje (2-4 mm).

Kupovno gotovo tijesto za pizzu

U prodavaonicama prehrambenih proizvoda kod nas se mogu nabaviti kvalitetna gotova sirova tijesta, duboko smrznuta. Pojavljuju se u pakovanjima od po četiri okrugla tijesta.

Nakon što kupite smrznuta tijesta za pizzu, što prije ih smjestile u odjeljak hladnjaka za duboko zamrzavanje ili tijesto odmrznite ako odmah pripremate pizzu. Prije odmrzavanja obavezno razdvojite listove tijesta. U suprotnom slučaju, tokom odmrzavanja listovi tijesta bi se slijepili i više ih ne bi bilo moguće jednostavno razdvojiti. Ovaj problem, dakako, ne postoji kod onih pakovanja tijesta kod kojih su tijesta međusobno izolirana.

Ako smrznuto sirovo tijesto želite odmah pripremili za pečenje pizze položite ga u nauljenu tavu i ostavite na toplom mjestu da se diže 15 minuta do pola sata. Ako ste u žurbi, možete tavu sa smrznutim tijestom slaviti na pet minuta u pećnicu, zagrijati na temperaturu od 50°C.

Čuvanje tijesta za pizzu

Ukoliko tijesto koje ste kupili ili kod kuće napravili želite sačuvati, uzmite u obzir da tijesto za pizzu u hladnjaku može trajati:

temperatura u hladnjakutrajnost tijesta
+ 5 °C1 dan
– 6 °C2 – 3 dana
– 12 °C2 tjedna
– 15 °C6 mjeseci

Polaganje tijesta u tavu

Tijesto položite u tavu prije no što ćete staviti nadjev. Tavu prije polaganja tijesta premažite s pola žlice ulja. Umjesto uljem, tavu možete premazali s malo masti ili maslaca.

Tava u kojoj ćete peći pizzu, u načelu bi trebala biti jednaka veličini tijesta, međutim, pizza se može dobro ispeći i ako je tava malo veća ili manja. Ako je tava veća, ostat će slobodan prostor između ruba tijesta i tave. To neće smetati pečenju pizze. Ako je tijesto veće od tave, ali samo za oko jedan do dva centimetra, izdignut će se rub tijesta uz rub tave. Ni to neće smetali pečenju pizze, ali će biti narušen njen izgled.

Ukoliko se tijesto priprema kod kuće, dobro je tijesto položeno u tavu izbosti viljuškom na desetak mjesta. Kod kupljenih gotovih tijesta to neće biti potrebno jer su ona izbodena u postupku proizvodnje. Rupice na tijestu pospješuju pravilno pečenje tijesta i sprečavaju njegovu deformaciju.