Čuvene pizze

Kako je rastao broj pizzeria, tako su zanimljivije i traženije pizze pomalo dobijale svoja stalna imena. Većina takvih pizza dobila je ime prema području Italije za koje je karakteristična. Ali, ima i drukčijih primjera.

Najčuvenije pizze su pizza napoletana, siciliana, romana, marinara i margerita. Gotovo svaka pizzeria ima posebni recept za ove pizze. Ti su recepti obično dosta slični, ali nerijetko se razlikuju i po kojem osnovnom sastojku, a ne samo po začinima. U pravilu, nadjevi spomenutih čuvenih pizza sastoje se od slijedećih sastojaka (pored soli, papra i ulja):

  • Pizza napoletana: rajčica, češnjak, sa ili bez bosiljka, sa ili bez kapara.
  • Pizza siciliana: rajčica, ribani ovčiji sir, slana riba, crnemasline, zelene masline, kapari, origano,
  • Pizza romana: rajčica, mozzarella, slana riba, bosiljak,
  • Pizza marinara: rajčica, slana riba, češnjak, sa ili bez tunjevine,
  • Pizza margerita: rajčica, mozzarella, ribani ovčiji sir, (svježi) bosiljak.

Najslavnijom pizzom smatra se pizza margerita. Za nju legenda kaže da je nastala 9. 6. 1889. godine, za vrijeme posjete Napulju talijanskog kralja Umberta I i kraljice Margherite. Prema legendi, kraljevski par zaželio je da se za objed posluži pizza.

Njima su u čast, tada najčuveniji napuljski »pizzaiolo« (pekar pizza), don Raffaele Esposito i njegova supruga dona Rosa, izumili novu pizzu. Njen je nadjev bio obojen u skladu s talijanskom zastavom. Pizza je, naime, imala tri prevladavajuće boje: crvenu od rajčice, bijelu od sira i zelenu od svježeg bosiljka.