Sljez crni

Sljez crni (Malva sylvestris)

Najčešći domaći nazivi: divlji sljez, guščije cvijeće, planinski sliz

Sljez crni
Sljez crni

Crni sljez je ukrasna, jestiva i ljekovita cvjetnica iz obitelji Malvaceae. Porijeklom je iz Zapadne Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Ovisi o podneblju u kojem raste, uzgaja se kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja je grmolikog rasta i naraste čak i do 2 metra ako joj uvjeti odgovaraju. Podnosi smrzavanje do -20° C zimi.

Cvate neprekidno cijele godine, čak i poslije prvih mrazeva i jako privlači pčele i ostale kukce. Crni sljez raste na nasipima, uz rijeke, na vlažnim livadama, i na poplavljenim područjima, a uzgaja se i u vrtovima. Kod crnog sljeza, jestivo je lišće, cvjetovi i nezrelo sjemenje. Iako crni sljez ne voli i zaobilazi stoka prilikom pašnje.

Crni sljez, točnije kuhani mladi listovi crnog sljeza su ukusno povrće (npr. u juhama) koji se redovito konzumiraju u nekim europskim zemljama. Također se koriste svježi listovi i cvjetovi u salatama. Svježe sjemenke se mogu grickati. Crni sljez sadrži ljekovitu sluz, a ljekovit je i korijen, i lišće i cvijeće. Korijen se bere u jesen ili na proljeće, listovi u vrijeme cvatnje, cvjetovi u vrijeme kad su u punoj fazi cvjetanja. Suše se na sjeni i na prozračnom mjestu.

Najviše se koristi kod upale diših putova i problema s probavnim traktom, u obliku čaja. Za lijek se beru prije svega, listovi, a cvjetovi za vrijeme cvatnje. Cvjetovi se mogu brati samo po suhom vremenu, kada su potpuno otvoreni, suše se u hladu u veoma tankom sloju, a još bolje na toplom mjestu.

Listovi se beru sa što kraćom peteljkom i suše u tankom sloju na prozračnom mjestu. Oboljeli i oštećeni listovi ne smiju se upotrebljavati za lijek. Cvjetove, listove i stabljike sakupljamo od juna do septembra. Kako pri sušenju izgubi sluz, valja sljez koristiti čim svježiji. Međutim i suhi sljez je još uvijek dovoljno ljekovit.

Čaj od crnog sljeza prije svega pomaže kod upale sluznica u organizmu, gastritisa, upale sluznice mjehura, crijevnih i želučanih kanala, usne šupljine, kao i kod čira na želucu i crijevima. Za vanjsku primjenu koristimo crni sljez za liječenje rana, čireva, odnosno oteklih ruku i nogu kada je to posljedica prijeloma ili upale vena. U tim slučajevima prinnjenjujemo kupke za ruke i noge. Kupke od crnoga sljeza su posebno dobre kod slomljenoga gležnja kad je noga stalno opterećena uslijed čega otječe.

Priprema čaja: Stavljamo samo u hladnu vodu jednu vrhom punu žličicu bilja na 1/4 litre vode ostavimo da odstoji preko noći, ujutro malo podgrijemo.

Kupke za ruke i noge: Vrhom pune dvije šake crnoga sljeza ostavimo tijekom noći u 5 litrenoj posudi s hladnom vodom. Sljedeći dan sve zajedno zagrijemo do temperature, koju možemo podnijeti. Vrijeme kupanja u toj kupki je 20 minuta, a kupku, ponovo zagrijanu, možemo koristiti još dva puta.

Oblozi: Čajni talog s malo vode lagano zagrijemo, smiješamo u kašu zajedno s ječmenim brašnom, namažemo na lanenu krpu i još toplo položimo na oboljelo mjesto.