Rusomača

Rusomača (Capsella bursa pastoris)

Najčešći domaći nazivi: čobanska torba, pastirska torbica, gusomača, surlin

Rusomača
Rusomača

Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korijenom i uspravnom stabljikom koja može narasti od 10 do 50 centimetara u visinu. Većina listova nalazi se prizemno iz kojih naraste uspravna i razgranjena stabljika. Listovi su nepravilnog oblika, a stabljika nosi manji broj izmjeničnih listova. U gornjim dijelovima stabljika obično se razvijaju sitni bijeli cvjetovi. Bitno je napomenuti da ova biljka cijelo ljeto ima plodove i cvjetove. Plod je trokutasta do srcolika komušica, duga je 5 mm, po kojoj je i biljka radi svojeg oblika dobila ime. Biljka je gotovo bez mirisa, a okus joj je slatkast, neugodan i ljut-vjerojatno zbog prisustva sumpornih spojeva u biljci.

Nalazimo je po poljima i vrtovima, uz putove i živice te po parkovima i livadama. Kako podnosi i vrlo siromašo tlo, često raste u pukotinama zidova i pločnika, ali biljke izrasle na obradenom zemljištu mnogo su jače i razvijenije od onih sa sironnašnog tla. Rusomača je odavno poznata kao ljekovita biljka. Zbog njezine sposobnosti da steže krvne žile i zaustavlja krv.

Danas o ljekovitim svojstvima rusomače postoje vrlo različita mišljenja, iako su znanstvena ispitivanja potvrdila njezinu sposobnost da zaustavlja krvarenja iz pluća, bubrega i maternice. Znanstvenici se najviše spore oko njezine sposobnosti da zaustavlja krvarenja kod razlieitih ženskih bolesti.

I dok jedni tvrde da je u takvim situacijama djelotvorna jednako kao i ražova glavica, drugi smatraju da je to zasluga neke gljivice koja na njoj živi kao nametnik. Još u srednjem vijeku rusomača se koristila kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Rusomaču stoga treba brati dok biljka cvate, a može se koristiti svježa ili osušena. Biljka se bere od aprila, pa sve do kasne jeseni.

Treba je brati zajedno s korijenom, dobro očistiti od zemlje te obješenu u snopiće sušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Kad je rusomača suha, treba je usitniti te čuvati u tamnim staklenkama. Kako rusomača ne sadrži nikakve štetne tvari, nema štetnih posljedica niti ako se uzima duže vremena.

Napomena: Rusomaču ne smiju uzimati samo trudnice, jer svježa rusomača sadrži tvari koje uzrokuju stezanje maternice te mogu izazvati pobačaj ili prijevremeni porod.