Gospina trava

Gospina trava (Hypericum perforatum)

Najčešći domaći nazivi: kantarion, bogorodičina trava, gospin cvijet, strašno zelje

Gospina trava
Gospina trava

Gospina trava je višegoditnja biljka iz čijih podzemnih izdanaka izlazi 25 – 90 cm visoka uspravna stabljika s dvije uzdužne pruge, a pri vrhu razgranata. Listovi su nasuprotni, sjedeći, jajasti, cijeloga ruba s mnogobrojnim svijetlim tačkicama. Cvjetovi su sakupljeni na vrhovima grančica i zlatnožute su boje.

Gospina trava cvate, ovisno o klimatskom i geografskom podneblju i vremenskim godišnjim prilikama, od početka juna do avgusta. Bere se obično u doba kada je nekoliko cvjetova otvoreno, a drugi cvjetovi su još zatvoreni u pupoljak. Kad se svježi cvjetovi protrljaju među prstima, prsti se oboje crveno-ljubičasto (hipericin).

Rasprostranjena je na cijelom podrudu naše zemlje, po livadama, pašnjacima i kamenjarima, po šumskim čistinama, uz rubove šuma i šikara, uz putove, po nasipima i napuštenom zemljištu. Cvijet gospine trave berite za sunčanih dana, ne odveć rano ujutro i ne nakon kiše, kako bi cvjetovi bili dovoljno suhi.

Beru se u platnene vreće, a ne u plastične kako se ne bi “kuhale” tijekom branja i transporta. Nakon branja cvjetove rasprostrite u tankom sloju na papir da se malo prosuše od suvišne vlage ili tijekom poslijepodneva ili tijekom noći. No cvjetove nemojte sušiti. Rasprostiranje cvjetova će dati šansu za bijeg malim paucima i bubama, nema smisla da se i one maceriraju.

Za ljekovite svrhe sakupljaju se, u vrijeme pune cvatnje, gornji dijelovi biljke, ne duži od 20 cm. Suše se u hladu na mjestu s propuhom. Obično se kod berbe Gospina trava veže u male snopiće, koji se suše obješeni na konopac, pod krovom na tavanu. Poslije sušenja sitno se isjeckaju gornji dijelovi biljke ili se orune listovi i cvjetovi, a deblje stabljike odbace. Ovako pripremljena biljka naziva se – Hyperici herba. Gospina trava i ljekoviti pripravci koji se od nje pripremaju imaju višestruku primjenu.

Najviše se upotrebljavaju kod lakših oblika neurotičnih depresija, funkcionalne i traumatološke prirode, zatim kod melankolije, glavobolje, razdražljivosti i neuroza kod žena u prijelaznom periodu. Česta je upotreba Gospine trave izvana, u obliku crvenog ulja od Gospine trave (Kantarion), jer ima antibiotsko i antiseptično djelovanje. Koristi se kod rana, inficiranih rana, opekotina, čireva i akni. Koristi se često za zaštitu kože kod sunčanja.

Čaj: Priprema se tako da se uzmu dvije žlice (12 – 15 gr) isitnjene gospine trave, prelije s pola litra vrele vode, kratko prokuha pod poklopcem, poslije 15 minuta procijedi i zasladi po želji. Pije se tri puta dnevno po pola čaše na dan.

Ulje od Gospine trave (Kantarion). Kantarion je biljno ulje crvene boje dobiveno namakanjem cvijeta gospine trave u djevičanskom maslinovom ili nekom drugom, hladno prešanom ulju. Napuni se čista staklenka cvjetovima gospine trave koje smo prethodno prosušili na čistoj plahti (cvijet ne smije biti presuh). Zatim prelijemo cvijet biljnim uljem, skroz do vrha staklenke. Staviti posudu na neko svjetlo mjesto (ne izravno na sunce) mjesec dana. Nakon toga procijedi se ulje i spremi u čistu ambalažu.

Kantarionovo ulje je fototoksično, što znači da se nakon mazanja koža ne smije izlagati suncu jer može izgorjet. Uvijek je neophodno potražiti savjet i dopuštenje liječnika ili fitoterapeuta prije nanošenja ulja na kirurške rane.