Kadulja

Kadulja (Salvia officinalis)

Najčešći domaći nazivi:žalfija, kaloper, ljekovita slavulja, kadilja

Kadulja
Kadulja

Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim bartšunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Cvate od maja do juna modroljubičastim cvjetovima. Od kadulje se koristi isključivo list. Najljekovitiji list se dobija kad kadulja počne cvjetati, a to je najčešće u maju. List se bere, suši i čuva pažIjivo.

Glavni ljekoviti sastojak lista kadulje je eterično ulje, kojeg ima od 1,5 do 2,5 %. Trpkost i ljekovitost lista potječe od tanina. I gorke tvari u kadulji djeluju ljekovito. Raste samoniklo na suhim i kamenitim priobalnim terenima. Voli sunčana mjesta, osjetljiva je na vjetar i hladnoću.

Biljka najviše eteričnog ulja sadrži u doba neposredno prije cvatnje kada se sakupljaju vršni dijelovi biljke. Suši se nekoliko dana na suhom, tamnom i prozračnom mjestu.

Osušeni listovi i cvjetovi trebaju se čuvati u zatvorenim posudama na tamnom mjestu. Zimi se smrzne do korijena iz kojeg u proljeće niknu guste lisnate stabljike. Mada je svjetlo zelena do ljubičasta, cvjeta u malim bijelim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike. Stabljika joj s vremenom odrveni, životni joj je vijek šest do sedam godina. Dokazano je da kadulja ima antibakterijsko i antifungicidno djelovanje, to znači da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala.

Liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina.

Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba. Glavni sastojak kaduljina eteričnog ulja je tujon. Ovisno o staništu, dobu godine i dana ima ga i do 60 posto. Upravo taj tujon daje joj onaj snažan karakterističan i opojan miris, kojim ljeti odiše čitav Mediteran.

Čaj od kadulje: Priprema se tako da se u 2,5 dl ključale vode stavi jedna čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tr šalice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom.

Kaduljino vino: U litru kvalitetnog crnog vina  stavimo 10 dkg usitnjenih kaduljinih listova. Neka dvije sedmice odstoji na suncu uz povremeno potresanje i okretanje. Procijedimo. Popiti poslije jela po jednu malu čašicu.

Uzimanjem pripravaka od kadulje u propisanim količinama ne javljaju se štetne posljedice, ali dugotrajnije uzimanje pripravaka u većim količinama može uzrokovati želučane smetnje, tahikardiju, osjećaj vrućine i vrtoglavicu.