Glog

Glog (Crataegus oxyacantha)

Najčešći domaći nazivi: bijeli trn, glog, pasji trn, trn, trnovina 

Glog
Glog

Glog je većinom grm srednje veličine, a na povoljnim staništima uspijeva i kao čvorasto razgranjeno drvo visoko i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo, kora glatka i sivo – pepeljaste boje, a grane su proviđene trnjem dugim 5 do 15 mm. Cvjetovi su bijeli i složeni u uspravnim grunama na vrhovima grana.

Brojni prašnici svijetlocrvene su boje, plodnica ima jedan do dva tučka, plodovi su ovalne koštunice. Vrijeme cvatnje: u maju i junu, a vrijeme sazrijevanja plodova u septembru i oktobru. Glog nalazimo na rubovima niskih bjelogoričnih ili crnogoričnih šuma, a vrlo rado raste u prostranim šikarama te uz ograde i živice.

Radi svog trnja vrlo je prikladan za ograđivanje pašnjaka, travnjaka i vrtova. Za lijek se skupljaju cvjetovi, listovi i plodovi bez peteljke. Cvjetovi i listovi sakupljaju se u proljeće.

Cvjetovi se skupljaju samo s grmova koji su u punom cvatu. Suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promijene boju. Listovi se beru nakon cvatnje. Plodovi se beru nakon dozrijevanja; suše se najprije u hladu, da uvenu, a nakon toga se dosuše na toploj pći. Glog jača i regulira rad srca.

Treba imati u vidu činjenicu da je glog odličan regulator krvnog pritiska, koji može ne samo sniziti povećani krvni pritisak, nego i povisiti preniski krvni pritisak kod slabih srčanih mišića. Glog je vrlo dobar u liječenju oštećenja i upale srčanog mišića u starosti, kod ateroskleroze, te kod nervoznih srčanih smetnji. Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog umirenja živčanog sistema, smanjenja stresa i boljeg spavanja.

GLOGOV ČAJ: Uzme se od 1 do 1,5 grama lista ili cvijeta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda, koji se preliju sa 150 ml proključale vode. Skine se sa vatre i pusti da odstoji 15 min. Pije se 2 do 3 šalice na dan. Zaslađujemo samo medom.

Preparati od gloga se ne preporučuju tokom trudnoće niti dojenja.