Sljez bijeli

Sljez bijeli (Althaea officinalis)

Drugi naziv: bili sliz, pitomi sljez, sljezovina

Sljez bijeli
Sljez bijeli

Bijeli sljez je trajna biljka s jakim i razgranatim mesnatim korijenom bijele boje. lz korijena izbijaju najprije zeleni i okruglasti listovi, a zatim na 2 metra visokim stabljikama veliki i naborani listovi. Listovi su debeli i s obje strane prekriveni dlakama, a boje su srebrnasto-sive ili svijetlo-crveni, dok bijeli cvjetovi dolaze u nakupinama u pazušcima listova. Sljez cvate od juna do kraja septembra.

Raste po grabama, na obalama i nasipima rijeka, vlažnim livadama i uopće na poplavnim područjima, gdje se često pojavljuje u velikom mnoštvu. Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se kopa rano u proljeće ili u jesen nakon cvatnje.

Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, od dijelova stabljike i sitnih korjenčića i opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se izrađuje korijen u oguljenom stanju, tako da mu se oguli vanjska kora nakon to je prethodno dobro očišćen. Tako oguljeni korijen bijele je boje i ima oblik štapića. Oguljeni sirovi štapići režu se u kockice promjera 0,5 do 1 cm pa se takav oblik korijena najčešće i upotrebljava u ljekovite svrhe.

Cvjetovi se beru za vrijeme cvatnje. Listovi se ne smiju brati u proljeće, nego tek nakon cvatnje, jer za vrijeme trajanja rasta i cvatnje imaju najmanji sadržaj biljne sluzi. Biljne sluzi lokalno djeluju na kožu i sluznicu te sprječavaju i ublažavaju sve vrste upala. Bijeli sljez pomaže u liječenju bolesti dišnih organa kao što su kašalj, hripavac, bronhitis i upala pluća.

Sluzi oblažu u tankom sloju sluznicu tako smirujući nadražujući suhi kašalj i promuklost. Osim toga, čaj od bijelog sljeza je dobar kod bolesti mokraćnog i probavnog sistema poput upala i proljeva. Može se koristiti i za ispiranje usne šupljine, te kapati u nos u svrhu vlaženja sluznice, otapanja suhog sekreta i lakšeg disanja.

Čaj od korijena bijelog sljeza: Korijen bijelog sljeza prepun je sluzi koja ublažava upalu sluznice i vrlo brzo djeluje kod suhog i dugotrajnog kašlja. Mnogi ljudi kuhaju ovaj čaj, no na taj se način izgubi svaka ljekovitost! Pravilan način pripreme ovog čaja je sljedeći: Dvije žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti tako barem jedan sat, idealno dva sata, kako bi se stvorilo dovoljno sluzi.

Nakon toga malo zagrijati (kako čaj ne bi bio hladan), dodati malo meda i piti tri puta na dan. Praktično je odjednom napraviti veću količinu za cijeli dan. S čajem od korijena bijelog sljeza možete takoder ispirati nos kapaljkom ili sprejalicom, 1-2 kapi tri puta na dan.

Ovaj je recept vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na bebama.

Sirup: Korijen bijelog sljeza (oko 500 gr) oguli se, izreže na sitne kockice i stavi u staklenku. Na to se nalije 1,5 l vode i 100g alkohola (96%). Držati na toplom mjestu 24 sata uz često mućkanje. Nakon 24 sata ocijediti, dodati 1600 gr šećera i kuhati dok ne ukuha na polovicu količine.