Prestanak rasta

Prestanak rasta

U trenutku rođenja novorođenjče je prosječno dugačko 48 do 53 centimetra. Tokom idućih dvadesetak godina visina tijela se povećava više od tri puta (u tom razdoblju žene su obično visoke oko 160 centimetara, a muškarci oko 175 centimetara). Međutim, ljudsko biće raste i dalje pa svoju najveću visinu dostiže u 35 godini života.

Zvuči nevjerovatno, ali nakon toga čovjek prestaje rasti i počinje se “smanjivati”. Prosječna brzina tog smanjivanja poslije četrdesete godine iznosi oko centimetar svakih deset godina. Do toga dolazi zato što se postepeno gubi voda iz hrskavice u zglobovima kičme.

Također, svakog jutra smo višlji nego prethodne večeri, pa se tokom dana postepeno smanjujemo. Brzina rasta ovisi i o godišnjim dobima. Djeca brže rastu ljeti, nego zimi. Zahvaljujući prehrani, boljim uvjetima života i drugim okolnostima, svaka je generacija prosječno višlja od prethodne.

Četiri žlijezde utječu na rast ljudskoga tijela: štitnjača, hipofiza, prsna žlijezda i spolne žlijezde. Rast je normalan kada ove žlijezde obavljaju  svoju funkciju i kada je njihova aktivnost uravnotežena.

Što dovodi to toga da jednog trenutka dolazi do prestanka rasta?

Hipofiza potiče rast naših kostiju. Ako dođe do pojačane funkcije ove žlijezde, naši udovi nerazmjerno rastu, a šaka i stopala se povećavaju. S druge strane, ako hipofiza nije dovoljno aktivna, dolazi do zastoja u rastu.

Dijete se rađa s velikom prsnom žlijezdom, koja raste i tokom djeinjstva. U vrijeme puberteta ta žlijezda počinje ustupati mjesto masnom tkivu. To se smajenje prsne žlijezde događa u trenutku kada počinju raditi spolne žlijezde. Potpuno spolno zrela osoba prestaje rasti.

Međutim, u nekim slučajevima spolne se žlijezde prebrzo razvijaju, a rast je prsne žlijezde usporen. Poaljedica toga je da tadaosoba ne dostiže ni prosječnu visinu. Kako noge rastu kasnije, ali zato razmjerno više od drugih dijelova tijela, u ovoj etapi razvoja, noge su gratke, pa osobe koje se prerano razviju često djeluju zdepasto. Takav je, na primjer bio Napoleon.

Kada spolne žlijezde zakasne s razvojem, prsna žlijezda nastavlja raditi, pa takve osobe dostižu natprosječnu visinu.