Čovjek i rast

Čovjek i rast

Rast je jedna od osnovnih osobina živih bića, jer kroz rast svako živo biće usavršava svoju građu i funkciju. U zametku svakoga živog bića nalaze se najvažniji nasljedni činbenici koji izazivaju rast.

Neka živa bića se vrlo brzo razvijaju tako da određene ptice, naprimjer, mogu poletjeti čim se izlegnu. Zamorac postaje samostalan trećeg dana nakon rođenja. S druge strane,smatra se da je čovjek potpuno odrastao tek oko dvadesete godine!

Od samogapočetka novorođenče ima sve one moždane i periferne živčane stanice koje će imati tokom cijelog života. Zahvaljujući razvijanju veza između ovih živčanih stanica dijete se navikava kontrolirati svoje pokrete, može učiti i ponašati se kao društveno biće.

Iako sva ljudska bića rastu na sličan način, među djecom različitoga spola postoje i neke bitne razlike. Oba spola prolaze iste faze razvoja, samo na različit način i različitom brzinom.

Ljudsko tijelo najbrže prvih nekoliko tjedana nakon rođenja. Brzina rasta se usporava krajem prve godine, a tokom djetinjstva rast ima umjeren tempo. Pri kraju djetinjstvarast ponovo ubrzava. To je vrijeme spolnog sazrijevanja, koja se naziva pubertet. Pubertet nastupa kod djevojčica između jedanaeste i trinaeste godine, a kod dječaka između dvanaeste i četrnaeste.

Usljed mnogih promjena u načinu života i životnom okruženju, a i zahvaljujući uticaju drugih činbenika, u današnje vrijeme faza puberteta počinje sve ranije. U tom razdoblju djeca rastu dok ne dostignu najveću brzinu rasta. Nakon toga tempo opada i jednog trenutka rast posve prestaje.

Tokom rasta povećanje težine i visine obično nisu usklađeni. Djeca se prvo “istegnu”, a onda polako dobivaju na težini. Između jedanaeste i trinaeste godine mnoga djeca postaju punašna, a kasnije opet brže rastu i postaju mršavija.