Hormoni

Hormoni

Hormoni (naziv potječe od grčke riječi hormao , što znači poticaj) su aktivne tvari koje žlijezde s unutarnjim izlučivanjem upale izravno u krv. Kroz krv, hormoni se šire u različite dijelove tijela i potiču djelovanje pojedinih organa. Jetra i bubrezi također proizvode hormone, ali većina hormona je žljezdani proizvod.

Svaki hormon ima određeni zadatak u tijelu. Zadatak svih hormona je regulacija unutarnje funkcije tijela (rast, prehrana, stvaranje hranjivih tvari, reprodukcijski proces).

Ako ove žlijezde proizvode previše ili premalo hormona, to može dovesti do abnormalnog fizičkog izgleda. Pogledajmo, ukratko, što neke glavne žlijezde i hormone rade u ljudskom tijelu?

Najvažnije od svih žlijezda je  hipofiza jer kontrolira djelovanje svih drugih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. Iako je najvažnije, to je sićušna zrna graška veličine zrna, a nalazi se na donjoj strani mozga. Zbog svog značaja, naziva se i “žlijezda sudbine” . Ova žlijezda ima dva režnja: prednja i leđa.

Na stražnjem režnju, koji je manji od prednje strane, prolazi preko 50.000 živčanih vlakana. Prednji dio  hipofize je daleko važniji jer proizvodi skupinu hormona koji reguliraju funkciju štitnjače, bubrege i spolne žlijezde.

Ovaj dio žlijezde osvjetljava somatotropin , hormon koji utječe na rast tkiva i metabolizam masti i šećera, te prolaktin, hormon koji počinje i prekida proizvodnju mlijeka u majci. Osim toga,  hipofiza mijenja hranu u različite oblike energije, prati razvoj spolnih organa i utječe na funkcioniranje mišića, bubrega i drugih organa.

Bedra, smještena u vratu, proizvodi hormon koji stimulira rast i razvoj tijela i procesi metabolizma u njemu. Nadbubrežne žlijezde pokrivaju gornju polovicu bubrega. Oni stvaraju hormon adrenalina koji pojačava ulogu živčanog sustava i dovodi organizam u hitnu budnost ili stresne situacije.

Druge žlijezde u tijelu proizvode hormone koji ovise o tome hoćete li se ponašati kao dječak ili kao djevojka. U svakom slučaju, hormoni u velikoj mjeri ovise o tome kako ćete izgledati i kakva će vam zdravlje biti.