Pizze sa ribom i plodovima mora

U nadjevu za ovu vrstu pizze glavni sastojak može biti morska riba (sardelice, inčuni, skuše, oslići, bakalar, tunjevina, slana riba i druge), slatkovodna riba (fileti tolstolobika, pastrve i druge), lignje, sipice te meso školjki i rakova.

Ako želite raditi pizzu sa ribom, na tijesto pizze možete staviti sitnu plavu ribu u komadu, filete ribe ili komadiće mesa krupnije ribe. Možete staviti sirovu ribu ili napola poprženu na ulju. Prije nadijevanja pizze sirovom ribom poželjno jesitnu ribu ili filete ribe ostaviti da odstoje sat-dva u ulju, začinjenom nasjeckanim češnjakom te solju i paprom.

Uz ribu i plodove mora, nadjev pizze obično ne sadrži druge sastojke osim začina. Izuzetak je konzervirana tunjevina koja se dobro slaže sa sirom. Lignje i sipice prije nadijevanja potrebno je pripremiti kuhanjem ili pečenjem.

Od različitih plodova mora može se pripremiti vrlo ukusna pizza. Mogu to biti morske školjke, kao što su dagnje, prstaci, kućice, kamenice (oštrige) ili manji rakovi kao, na primjer, škampi ili kozice. Dovoljno je samo jedna vrsta školjki ili rakova, ali se vrlo uspješno može složiti više vrsta, posebno ako se miješaju školjke i rakovi.

Morske školjke upotrebljavajte samo ako su vrlo svježe. Konzervirane dagnje nisu pogodne za pripremu pizze. Možete, eventualno, dodati 1-2 konzervirane dagnje prije posluživanja pizze. Što se tiče mesa rakova, oni također trebaju biti svježiji, ali se uspješno mogu upotrijebiti konzervirani račići. U prodavaonicama prehrambenih proizvoda možete nabaviti uvozne konzerve s mesom rakova kozica (shrimps).

Za pizzu sa plodovima mora vrijedi posebno pravilo. Naime, meso školjki, pa i rakova, na pizzu se ne stavlja prije pečenja, kao što je uobičajeno za druge nadjeve.

Pripremljeno meso školjki i rakova na pizzu se stavlja pet-šest minuta prije no što je pizza gotova (zatim se sve zajedno vrati u pećnicu da se pizza ispeče do kraja) ili se stavlja na potpuno pečenu pizzu, prije posluživanja. Ukoliko se ipak odlućite da pizzu sa plodovima mora nadjenete prije pečenja mesom školjki ili rakova, upotrijebite vrlo tanko tijesto i skratite vrijeme pečenja pizze.

Razlozi naknadnom stavljanju mesa školki i rakova leže u činjenici da je meso ovih morskih organizama osjetljivo na dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi pečenja. Ako se peče čitavo vrijeme zajedno sa tijestom, meso školjki otvrdne i postane žilavo poput gume. Meso rakova se isuši i izgubi posebnu kvalitetu okusa koju inače posjeduju.

Pizze sa ribom ili plodovima mora prije posluživanja začinite prikladnim začinom. Može to biti samo nasjeckani češnjak, limunov sok ili peršinovo lišće. Najprivlačniji začin je ulje s nasjeckanim češnjakom, peršinom i solju.