Pizza sa plodovima mora, rajčicom i origanom

Sastojci (za jednu pizzu)

Pripremljeno tijesto za pizzu položite u nauljenu tavu. Tijesto pizze poprskajte s malo ulja i nadjenite ga sa narezanim kriškama svježe rajčice. Pospite zatim s malo origana, te soli i papra. Još jednom poprskajte s malo ulja. Tako začinjeno tijesto stavite u dobro zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C.

U međuvremenu, dok se tijesto pizze peče, školjke ili rakove uspite u lonac i zagrijavajte na štednjaku. Nakon kraćeg vremena školjke će se otvoriti a i meso rakova bit će lakše izvaditi iz ljušture. Ujedno će se meso školjaka i rakova malo skuhati.

Nekoliko minuta prije no što će tijesto pizze biti pečeno, izvadite ga iz pećnice i nadjenite ga s izvađenim mesom školjaka i rakova. Pizzu je tada dobro poprskati s malo mora koje su ispustile školjke tokom prethodne pripreme. Pizzu zatim ponovo stavite u pećnicu i ispecite do kraja na temperaturi od 200°C. Gotovu pizzu možete začiniti nasjeckanim peršinovim lišćem i češnjakom.

Rajčica nije obavezan sastojak u pripremi ove pizze s plodovima mora. Zapravo se ova pizza često radi bez rajčice, pogotovo ako se za njeno priređivanje koriste ostrige. U takvim slučajevima, umjesto rajčice tijesto pizze prije pečenja pospite sitno nasjeckanim češnjakom. Origano izostavite.

Iako se rajčica i origano odlično slažu, kod priređivanja pizze s plodovima mora s ovim začinom treba biti vrlo oprezan. Stavljajte ga malo, kako ne bi promijenio poseban okus morskih školjaka i rakova. Možete ga čak vrlo uspješno zamijeniti nasjeckanim lišćem peršina koje pospite po kriškama rajčice.