Pizza sa mozzarellom i slanom ribom “napoletana”

Sastojci (za jednu pizzu)

Pizza sa sirom mozzarella i slanom ribom spada u najpoznatije pizze. U pizzerijama se obično pojavljuje pod nazivom “pizza napoletana”, Kao i većina ostalih popularnih pizza, priprema se jednostavno.

Pripremite tijesto za pizzu i položite ga u nauljenu tavu. Poprskajte ga uljem i prekrijte kriškama oguljenih svježih rajčica. Sir mozzarellu narežite na kriške. Polovicu kriški sira mozzarele stavite preko rajčica. Rasporedite i komadiće fileta slane ribe. Začinite origanom i posolite.

Pizzu poprskajte s malo ulja i stavite je u dobro zagrijanu pećnicu. Pecite 6-7 minuta na temperaturi od 200-220°C. Tada pizzu izvadite, prekrijte s ostatkom sira mozzarella, i vrtite u pećnicu da se speče do kraja. Prije posluživanja pizze “napoletana”, gotovu pizzu popaprite.

Pod nazivom “pizza napoletana” pojavljuje se niz pizza sličnih ovoj. Sve se rade s rajčicom, sirom mozzarelom i slanom ribom. a razlike se uglavnom odnose na začine. Umjesto začina origana često se koristi bosiljak, naročito svjež. Nadjev možete nadopuniti ribanim sirom (npr. parmezanom). Umjesto slane ribe možete upotrijebiti sardine, odnosno srdele konzervirane u ulju. Pizzu možete začiniti sitno nasjeckanim kaparima. Sir mozzarela se može odjednom staviti na tijesto pizze. Međutim, ako se dio sira mozzarelle stavlja na nadjev pizze tek nekoliko minuta prije no što će pizza biti potpuno pečena, okus nadjeva se u izvjesnoj mjeri obogaćuje.