Paprena metvica

Paprena metvica (Mentha x piperita)

Najčešći domaći nazivi: metvica, crna nana, ljuta nana

Paprena metvica
Paprena metvica

Paprena metvica čini brojne podzemne i nadzemne izdanke i naraste 30 do 80 cm. Stabljika je slabo razgranata. Listovi su uzdužno eliptični, 4 do 7 cm dugi na rubovinna grubo nazubljeni. Razno-crveni cvjetovi skupljeni su u prtljenove. Paprena metvica ili nana raste na vlažnim mjestima, u grabama i uz vode. Biljka se bere za vrijeme cvatnje od juna do avgusta. Upotrebljava se lišće, a ponekad i mladice s cvatovima.

Ne smije se zamijeniti s divljim bosiljkom. Paprena metvica ima jako aromatičan specifičan miris i okus. Metvica spada među čajeve koje bi uvijek trebalo imati kod kuće, jer dobro dođe kod različitih tegoba. Sadrži visoku količinu mentola, koji je po mirisu čini prepoznatljivom među hiljadama biljaka.

Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva. Mentol je čest sastojak  zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju i lošeg daha, a pijenje čaja od metvice općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

Eterično ulje metvice pogodno je za liječenje brojnih zdravstvenih problema i djeluje slično kao i čaj od metvice. U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom te aknama. Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića. U neko bazno ulje dodajte par kapi eteričnog ulja metvice i koristite ga u masaži.

Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve bolesti desni i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.

Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Jedno od primarnih svojstava  metvice je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje. Smanjuje glavobolje i želučane tegobe prouzrokovane stresom. Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.

Čaj od paprene metvice: Jedna žIica (4-8 grama) izmrvljenih listova prelije se sa 1/2 litre provrele vode, poklopi, ostavi da odstoji 10  –  15 minuta, kapljice s poklopca se otresu u čaj, procijedi se i čaj se pije zaslađen, 2-3 šlice dnevno.

Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspješno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslijepio ju je svojim blještavim kolima, ali ju je od napastovanja spasila kraljica Perzefona pretvorivši je u metvicu.