Trputac

Trputac (Plantago)

Najčešći domaći nazivi:bokvica,  pitoma  bokvica,  konjska  rebra,  mala bokvica

Trputac
Trputac

Trputac je rasprostranjen i lako prepoznatljiv rod livadskih biljaka. Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac. Po naseljima, pored putova, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi. Za lijek se sakupljaju listovi prije cvatnje, korijen – cijelu godinu i sjeme; prije nego sazrije.

Cvjeta  od aprila do oktobra. Lišće trputca skuplja se dok je biljka u cvatu od maja do avgusta, a korijen od  avgusta do oktobra. Lišće  se suši u tankom sloju na prozračnom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskapa nakon cvjetanja. Očisti se i naniže na konac te se tako suši.

Od trputca se mogu pripremati balzami, ulja, tinkture, sirupi i čajevi. Mlado lišće može se dodavati juhama, salatama ili pirjati. Plantago lanceolata zovu muškom bokvicom, odnosno trputac muški, i u medicini se više cijeni. Ženska bokvica (plantago major) je veliki trputac ili ženska bokvica. Prema obliku listova razlikuju se ženska ili širokolisna bokvica, i muška, uskolisna bokvica.

Listovi bokvice sadrže i saponine i sluz pa su čaj i sirupi od bokvice odlično biljno sredstvo za čišćenje dišnih organa od sekreta, a pošto je bokvica i mucilagna biljka ona ublažava suhi kašalj, smanjuje iritaciju u grlu i dišnim putovima. Pomiješana sa crnim sljezom i lanenim sjemenkama bokvica smiruje napade suhog kašlja. Pomiješana sa bršljanom, slatkim korijenom i anisom olakšava iskašljavanje gustog sekreta. Bokvica je posebno pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kad se zasladi šećerom ili medom.

Popularna je upotreba trputca kod svih vrsta kožnih tegoba kao što su rane, čirevi, posjekotine, razderotine, brazgotine, modrice, hematomi, opekline, plikovi, žuljevi, zanoktice, ubodi kukaca i osipi raznih uzroka. Za liječenje kožnih tegoba operite svježi list i napravite kašu od njega te ga nanesite na oboljelo mjesto. Zbog lake dostupnosti trputac je izvrsna prva  pomoć kod uboda. Sadrži veće količine saponina, koji gode koži i djeluju kao prirodni antihistaminik.

Trputac je odličan za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i potiče zacjeljivanje, to duguje aukubinu. Sažvakano lišće trputca  postavljeno kao oblog na zub i desni može spriječiti infekciju zuba u ranim fazama.

Svježi sok (ženski trputac): Za unutarnju i vanjsku upotrebu, od 100 do 500 grama listova – ovisno o potrebi. Listove oprati, sitno narezati i samljeti te iz kaše iscijediti sok. Uzimati 1 žlicu 3-4 puta na dan, s malo vode ili čaja, a u vanjskoj upotrebi sokom mazati oboljela mjesta na koži, a za oblog sok dobro izmiješati s medom.

Sirup (muški trputac): 200 grama soka, 1 kg meda. lzmiješati sok i med te staviti u veću staklenku. Uzimati tri puta na  dan po jednu čajnu žličicu djeca, a odrasli po jušnu žlicu.

Sebastian Kneipp je za trputac rekao da: “Rane od njega zacjeljuju kao da šijete zlatnim koncem a na zlatu nema hrđe pa tako ni kod trputca kojim liječimo rane nema truljenja”.