Gavez

Gavez  (Symphytum  officinale)

Najčešći domaći nazivi: crni  korijen, konjski  rep, volovski  jezik

Gavez
Gavez

Gavez je višegodišnja biljka karakterističnog izgleda sa sočnom i dlakavom stabljikom te ljubičastim i  ružičastim cvjetovima obješenima prema dolje raste posvuda. Biljka je višegodišnja, a koliko god duboko kopali korijen gotovo da  je nemoguće u potpunosti ga izvaditi. lz preostalog dijela na proljeće će ponovo izrasti zelena stabljika.

Osim ljekovitosti gavez se isplati držati u vrtu zbog listova koji namčoeni u vodi (sami ili s koprivom) postaju vrijedno bio gnojivo. Raste po čitavoj srednjoj Europi. Nalazimo ga na vlažnim mjestima, u blizini seoskih dvorišta, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama i u vlažnim nizinskim šumama.

Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stočnu hranu. U vrtu podižu temperaturu i ubrzavaju proces recikliranja biološkog otpada u kompostu. Za lijek se sakupljaju listovi s cvijetom i korijen. List i cvijet se beru za vrijeme cvatnje, od maja do avgusta. Korijen se skuplja u rano proljeće i u kasnu  jesen, prije nego biljka procvate. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na kockice i na kraju osuši na toplome mjestu.

Biljka se koristi za zacjeljivanje rana i ima protuupalno djelovanje. Koristi se na koži koja nije oštećena. Ljekoviti dio gaveza je njen duboki i račvasti korijen, tamnosmeđe do crne boje. Za izradu ljekovite masti kopa se oštrom lopatom najesen, u oktobru i novembru, kada sadrži najviše alantoina, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju. Korijen sadrži također i visoke koncentracije tanina, koji  svojim adstrigantnim  svojstvom zaustavlja krvarenje.

Mast od korijena gaveza: 2 pune pregršti očišćenog i nasjeckanog korijena pomiješamo sa 250 grama domaće nesoljene svinjske masti. Stavimo na laganu vatru i grijemo do tačke kada je mast na putu da zavrije, tada mičemo s vatre  i puštamo da se hladi do sljedećeg dana. Nakon 24 sata uzimamo ponovo zdjelu i zagrijavamo, a kada je na putu da zavrije, procijedimo kroz lanenu krpu i spremamo u posudice koje čuvamo na tamnom i hladnom mjestu.

Ovakva mast bit će nam pomoć kod kožnih alergija koje su česte u proljeće. Jačat će tkivo kože, djelovati  na regeneraciju, elastionost, hidrataciju i brzi oporavak.

Postoji čak i izreka: “Dva prsta bi srasla u jedan ako bi bila uvezana korijenom od gaveza”.