Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis)

Najčešći domaći nazivi: melisa, pitoma metvica, pčelinja ljubica, pčelinja trava

Matičnjak
Matičnjak

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom koji podsjeća na limun. Listovi su jajasti, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene.

Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. U našim područjima biljka rasprostranjena i kao samonikla, odnosno, kao poludivlja uz naselja, uz ograde i živice, na sjenovitim mjestima među grmljem.

Matičnjaku je za rast i razvoj potrebno mnogo svjetlosti i topline jer je fotofilna i termofilna biljka. Nije otporan na dulje jake mrazove i golomrazicu za vrijeme zime, a pod snježnim pokrivačem može podnijeti temperaturu i do -2° C. Zbog dubokog, dobro razvijenog korijena dobro podnosi nedostatak vlage, ali se prinos smanjuje pri duljoj suši.

Kod hladnog i oblačnog vremena zaustavlja se rast biljke i smanjuje se udio eteričnog ulja. Visoke prinose matičnjak daje samo na humusu bogatim tlima, ali se može uzgajati gotovo na svim tlima.

Biljka traži dosta topline, pa najbolje uspijeva u klimi koja odgovara vinogradima. Matičnjak cvjeta u maju i junu, a bere se po suncu i kad biljka nije vlažna. Suši se na propuhu, na tamnom mjestu, u hladu. Kod povećanja temperature došlo bi do gubitka eteričnog ulja. Brzo se suši.

Bere se neposredno prije i u početku cvatnje. Mogu se sušiti i cijele grančice te poslije skinuti listovi. Lišće ima najveću ljekovitu vrijednost jer sadrži najviše eteričnog ulja. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu, pomaže kod problema sa stresom, nervozom i nesanicom te čaj od matičnjaka pomaže gotovo kod svih bolesti.

Regulira probavu, jača i oporavlja srce, djeluje antibakterijski i pomaže u zacjeljivanju rana. Čaj od matičnjaka poboljšava apetit, posebno kod djece, a preporučuje se i trudnicama kod povraćanja. Recepti za čaj su mnogobrojni, posebno u mješavinama sa drugim biljkama.

Čaj od matičnjaka: Preporučuje se da se čist čaj od matičnjaka pravi tako što se puna šaka osušenog lista matičnjaka popari sa pola litre prokuhane vode, poklopi se i ostavi dva sata. Poslije toga se procijedi i pije, nezaslađen prije jela, a zslađen medom poslije jela.

Oblozi od matičnjaka: 5 grama suhog lista treba preliti sa 100 ml prokuhane vode, ostaviti da se ohladi do sobne temperature i procijediti. Čajem isprati bolna mjesta, a gustu masu preko čiste gaze staviti kao obloge, što je posebno djelotvorno kod migrena i reumatizma.

Kličina čaja se može i povećati ukoliko je površina koju treba pokriti oblogom veća. Oblozi od svježih listova djelotvorni su i kod rana, povreda i uboda insekata. Protiv migrene list matičnjaka treba koristiti zajedno sa listovima nane i cvjetovima kamilice u jednakim omjerima, čemu se dodaje i trećina listova ružmarina.