Kupina

Kupina (Rubus fruticosus)

Najčešći domaći nazivi: crna jagoda, crna kupina, divlja kupina, kupinjača

Kupina
Kupina

Kupina raste samoniklo uz ivice šuma, po živicama i šikarama, u sto različitih vrsta. U novije vrijeme stvorene su i pitome sorte kupina bez bodlji. Spada u najraširenije šumsko voće. Plod je vrlo ukusan, sastavljen od crnih, rjeđe crvenih koštunica.

Kupina je višegodišnja biljka u obliku grma, obrasla trnjem, a može narasti i do dva metra a cvjeta u šestom mjesecu te do početka sedmog. Nakon cvjetanja, iz svakogog pojedinog cvijetarazvije se sitni jagodičasti plod, koji kasnije potamni do tamnoplave.

Plod je tehnološki zreo kad poprimi crnu boju. Najbolje uspijeva na ilovačastim kiselim tlima. Iako se mnogi vole sladiti ukusnim kupinama, malo ih zna koliko je ljekovita ta biljka. Naime, od kupine su ljekoviti njeni listovi, cvjetovi, korijen i plod. Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvjetni vrhovi kupine beru se u junu i julu (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listov kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju.

Zreli plodovi kupine beru se u augustu i septembru, a korijen se iskopava u februaru i martu. Korijen kupine valja sušiti u hladu, na zračnom mjestu. Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemova, pekmeza, vina i slično.

Lišće kupine se koristi u raznim čajevima, a ima djelovanje da snižava krvni pritisak i razinu šećera u krvi. Kupina sadržava tanine koji imaju pozitivan efekt na sluznice, te se često koristi za grgljanje i ispiranje usnih šupljina. Poznato je da čaj od kupine jačai obrambene sposobnosti organizma, te donekle ublažuje i kašalj.

Kupina takođe ima i pozitivan efekat na crijeva, te je dobar lijek protiv proljeva. Ljekovito kupinovo vino koristi se kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema s probavom, reguliranjem krvnog pritiska ili cirkulacije. Kupine su korisne u svakodnevnoj ishrani jer su pravi rudnik antioksidanasa, te podižu imunitet, što je od velike važnosti u borbi protiv prehlada i gripe.

Kako praviti kupinovo vino: Uzmite 4 kg zrelih (i zdravih) kupina i dobro ih zgniječite. Pripremite kilogram šećera. U čistu staklenku (širokog grla) stavljajte red zgniječenih kupina pa red šećera i tako redom – sve do vrha. Zatim staklenku s kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) sedmicu dana. Nakon sedam dana dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manje boce (0,75 litre).

Boce nemojte napuniti do vrha kako bi kupinovo vino moglo vreti. Poslije sedam dana kupinovo vino ponovno procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, provjerite je li vrenje završilo i boce zatvorite plutanim čepom.

Napomena: Kupina zbog tanina nije pogodna za ljude koji pate od poremećaja probave i zatvora.