Šipak

Šipak (Rosa canina)

Najčešći domaći nazivi: šipurak, divlja ruža, pasja ruža, divlji šipak, pasja drača, šepurika

Šipak
Šipak

Šipak izraste u 2 do 3 m visok grm, koji ima samo u prvoj godini uspravneizboje, a u sljedećim se godinama razgranjuju u mnogobrojne povinute i viseće grane, čitav je grm proviđen oštrim i prema dolje savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su blijedo – ružičaste ili gotovo bijele boje. Plod je šipak, jajastog oblika, svijetlocrveni i sadrži velik broj tvrdih sjemenki.

Cvjetovi su ugodnog mirisa, plod je kiselkasto – slatka ukusa i steže. Sjemenke su gotovo bez mirisa, no njihov uvarak ima aromu poput čaja. Šipak cvate u junu i julu, te se tada beru cvjetovi. Plodovi se pak beru u jesen. Šipak raste po sunčanim rubovima šuma, na krčevinama, po živicama, među grmljem, uz ograde, međe i putove te po pašnjacima nizinskog i brdskog područja.

Uspijeva i na kamenitoj podlozi no u tom su slučaju plodovi znatno manji. Često se već od mjeseca avgusta kao lijek beru plodovi koji prilikom branja moraju biti tvrdi i svijetlocrvene boje. Ubrane plodove najbolje je sušiti na umjetnoj toplini od 50° C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svijetlocrvenu boju. Ubrana i osušena biljka ne smije sadržavati peteljke niti smeđe i pregorjele plodove.

Plod se bere po suhom i lijepom vremenu i odmah se prerađuje ili suši. Plod nakon berbe morate očistiti od ostatka cvijeta, zatim prerezati plodove na polovice, te očistiti od dlačica i sjemenki, a nakon toga se plodovi stavljaju sušiti na temperaturu od oko 40° C.

Nakon što se plodovi posuše možete ih i usitniti. Osušeni plodovi potamne, ali ako su pregorjeli onda ih uklonite to jest plodovi moraju ipak zadržati malo svoje crvenkaste boje. Čuvanje čaja vrlo je bitno kako bi on zadržao svoja ljekovita svojstva i okus. Čaj od šipka čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu gdje nema vlage i jakih mirisa, te u dobro zatvorenoj ambalaži da nema prevelikog doticaja sa zrakom.

Za to se preporučujeposude od stakla ili porculana. Vrijednost šipka postala je još značajnija kad je dokazano da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, nego po nekim čak i povećava. Ipak, utvrđeno da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stanja i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvobitne količine.

Plod šipka od davnina je poznat po ljekovitosti i kao prehrambena namirnica. Upotrebljava se za pripremu čajeva, džemova, želea i marmelade, sirupa, juha (u Švedskoj vrlo popularno nacionalno jelo, juha nyponsoppa), osvježavajućih pića (nama dobro poznata Cocta), alkoholnih pića (tradicionalno mađarsko piće Palinka) i vina. Čaj od divlje ruže djeluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za probavu, poboljšava izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprječava stvaranje pijeska, ublažava upale urinarnog trakta.

Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože. Primjenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za njegu izrazito suhe i zrele kože. Najčešće se dodaje losionima za tijelo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.

Za imunitet: Uzmite tri žlice usitnjenog, sušenog ploda šipka potopite u 0,5 l hladne vode i ostavite da stoji tri dana. Zatim prokuhajte pola sata, ostavite da se ohladi pa procijedite i pomiješajte sa istom količinom mlijeka, i zasladite žlicom meda. Pijte pred spavanje. Čaj jača organizam, posebno kod starijih osoba.

Čaj: Za suhi kašalj i prehladu: žlicu dobro usitnjenog suhog ploda šipka prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite, zasladite kašičicom bagremovog meda i pijte prije jela, tri puta na dan. Ako je nazeb uzrok kašlja, pijte ga češće. Važno je da uvijek bude svježe spremljen, nikako podgrijan.

Liker od šipka: 500 gr šipka očistiti od ostatka cvijeta i uzdužno razrezati na četiri dijela. Plod zajedno sa sjemenkama ostaviti u cjedilo i isprati vodom dok se uklone dlačice. Šipak ocijediti i staviti u staklenku. Dodati 150 – 200 gr šećera i preliti sa 7 dl rakije. Nakon što zatvoreno odstoji 4 – 6 sedmica na toplom mjestu, uz povremeno protresanje, liker procijediti, ostaviti da odstoji još 2 – 3 sedmice zbog arome.

Pekmez od šipka: Zrele i na suncu omekšale plodove šipka očistiti od sjemenki i dlačica. Mesnati plod samljeti i propasirati te pomiješati s jednakom količinom šećera.