Lavanda

Lavanda (Lavandula officinalis)

Najčešći domaći nazivi: lavandula, despik, levanda

Lavanda
Lavanda

Lavanda je rod iz biljaka Lamiaceae, raste u obliku grma i to najviše do visine od jednog metra na sunčanim mjestima. Lavanda najviše rasprostranjena na području Mediterana. Spominje se u antičkim vremenima, tako da se vjerovatno u ljekovite svrhe koristi već dulje od 2000 godina.

Ime lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta i lavandina, eteričnog ulja. Vjerovatno je ta pretpostavka i istinita, jer su lavandu stari Rimljani zbog svog jedinstvenog mirisa dodavali u kupke, dok su Grci je koristili kao stimulans. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode.

Lavanda u današnje vrijeme ima brojne namjere, često se koristi u kozmetičkoj industriji, za osvježavanje i dekoraciju prostora, kao začin u mnogim jelima. Ali ipak najpoznatije svojstvo lavande je njezina ljekovitost zbog koje se često koristi u medicinske svrhe. S obzirom da je lavanda vrlo blaga biljka, slobodno se može koristiti i bez liječničke preporuke.

Iz roda lavande poznato je 48 vrsta, član je porodice usnača. Prava lavanda uspijeva sve do nadmorske visine 1700m, širokolisna do 700, a hibridna od 700 do 1000 m. Lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku poluloptastog grma. Životni vijek samonikle i uzgojene lavande je do 30 godina. Korijen je drvenast, vrlo račvast i prodire duboko u tlo. Stabljika je kratka, debela, drvenasta i od samog vrata korijena vrlo razgranata.

Prava lavanda je sitan grm visok 40 – 60 cm i promjera 80 – 120 cm. Cvjetne su grane jednostavne, duge 20 – 40 cm. Listovi su nasuprotni, uski, cjelovitog ruba, dugi 3 – 5 cm, široki 0,2 do 0,5 cm, sivozelenkasti, na naličju dlakavi.

Cvjetovi su zigomorfni s laticama karakteristične plave boje lavande. Plod je kalavac sa 4 sjemenke u kojima se potpuno razviju svega 1 do 2 sjemenke. Jajastog je oblika, crnosmeđeg sjaja, dužine 1,8 do 2,2 mm. Apsolutna masa sjemena je 0,5 do 1,1 gr.

Hibridna lavanda je zbijeni grm visok 80 – 100 cm, promjera više od 150 cm. Cvjetne su stabljike razgranate, duge 60 do 90 cm. Listovi su zeleni, slabo dlakavi, dugi 5 – 7 cm i široki 0.8 do 1 cm. Cvjetovi su karakteristični za obje vrste. Hibridna lavanda je sterilna i plodovi nisu upotrebljivi. Sve vrste lavande karakterizira jak, prepoznatljiv miris koji potječe od nakupljenog eteričnog ulja.

Eterično ulje se dobiva destilacijom cvijeta lavande. Cvijet prave lavande sadrži od 0,5 do 1,5 % eteričnog ulja, a hibridne lavande 0,9 do 5 %. Eterično ulje uglavnom se nakuplja u žlijezdama smještenim do same cvjetne čaške. Glavni sastojci ulja su linalilacetat i linalol. Vrstu karakterizira sastav eteričnog ulja, pa tako prava lavanda sadrži linalilacetata 35 do 60 %, a hibridna lavanda samo 7 – 16 %.

Lavanda cvate kroz ljeto, a cvjetovi bi se trebali brati upravo na početku cvatnje, te potom sušiti. Osušeni cvjetovi lavande mogu se koristiti u razne svrhe:

Odbrana od insekata i moljaca: Poznato je da su kroz vrijeme vrlo često naši stari, osušenu lavandu stavljali na pragove ulaza u kuću kako bi otjerali insekte.

Lijek za smirenje: Čaj od lavande je pravi prirodan lijek za smirenje. Jednu do dvije čajne žlice osušenih cvjetova lavande se prelije sa 2 dl vrele vode, nakon 10 minuta čaj procijediti i popiti.

Sredstvo za miran san: U platnenu vrećicu se stave suhi cvjetovi lavande i stave se pod jastuk. Naučnici tvrde da jedinstven miris lavande smiruje središnji nervni sistem te da vrećica lavande ispod jastuka ima jednako djelovanje poput tablete za spavanje.

Ulje za masažu: Često se lavandino ulje koristi kod masača, upravo zbog lavandinog smirujućeg djelovanja. Za razliku od drugih eteričnih ulja, ulje lavande može se nanositi direktno na kožu, ali treba biti oprezan, jer može izazvati jaku osjetljivost. Priprema ulja za masažu: 15 kapi eteričnog ulja pomiješati sa 50 ml maslinovog, bademovog ili sezamovog ulja.

Pomoć kod glavobolje: Lavandino ulje lagano umasirati kružnim pokretima na području sljepočnica i ubrzo će se osjetiti poboljšanje. Priprema jednog od mnogih preparata za masazu i ublažavanje glavobolje je ocat od lavande: 30 g lavandinih suhih cvjetova, 1 l domaćeg jabučnog octa.

Natopiti lavandine cvjetove octom u staklenci i postavite staklenku na sunčano mjesto oko tjedan dana. Protresite staklenku jednom dnevno. Procijediti kroz pamučnu tkaninu i uliti u bočice. Oblozi natopljeni lavandinim octom stavljaju se na čelo kao lijek protiv glavobolje.

Kod opadanja kose: Lavandino ulje nanijeti na tjeme kose, lagano masirati ostaviti da djeluje 30 minuta. Nakon toga kosu isprati blagim šamponom. Lavandino ulje potiče cirkulaciju na području vlasišta, što sprječava gubitak kose.

Kupka: 50 g suhog cvijeta lavande preliti s 1l kipuće vode. Nakon 30 min procijediti i dodati vodi za kupanje.

Opekline i rane: Hidrolat lavande može se koristiti kao sredstvo za čišćenje rana, a za razliku od alkohola i drugih sredstava za dezinfekciju ne izaziva bol. Nanošenje ulja lavande liječi i opekotine na koži i opekline od sunca, te umiruje upalne procese kože.

Kod upale mišića: Nakon napornog rada ili sportskih treninga kada je prisutna velika bol u mišićima, dovoljno je samo umasirati nekoliko kapi etričnog ulja na bolna mjesta.