Kopriva

Kopriva (lat. Urtica dioica)

Najčešći domaći nazivi: žara, obična kopriva, velika kopriva, pasja kupina

Kopriva
Kopriva

Kopriva je vrsta samonikle, zeljaste, višegodišnje jestive biljke koja raste na zapuštenim mjestima u blizini naselja kao trajni korov, uz ograde, šikare, gajeve, rjeđim šumama, obalama rijeka i potoka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugački od 3 do 15 cm.

Listovi srcolikog oblika se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Korijen je prilično velik. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Cvjetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Cvjeta od proljeća do jeseni, a za vrijeme zime ostaje u zemlji.

Kopriva cvate od juna pa sve do septembra, a bere se za vrijeme cvatnje, ili malo prije. Zrela kopriva je ljekovitija od mlade, jer list svoju punu ljekovitost dostiže upravo u vrijeme pred samu cvatnju ili početkom cvjetanja. Tokom ljeta beru se samo listovi, a čitava biljka u rano proljeće, te čitava biljka sa sjemenom u kasnu jesen.

Kopriva poboljšava rad probavnog sistema, a u njoj se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma. Ekstrakt korijena ima mnogo željeza, koristi se protiv opadanja kose i pozitivno djeluje na krv. Od koprive se često priprema čaj i sok te se često koristi u kuhinji. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi.

Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi, a liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Čaj od koprive je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvoran kod mnogih bolesti.

Čaj od koprive: Na 0,5 litara kipuće vode se stavi jedna vrhom puna čajna kašičica koprive (lišća i stabljika). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 15-20 minuta. Procijediti i piti toplo.

Juha: 100 grama koprive, 50 grama celera, krumpir, luk, temeljac od povrća, maslinovo ulje, papar, sol, mladi luk-poriluk, limunov sok.

Tinktura od koprive: U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati), sitno narežite i stavite u staklenu bocu. Prelijte sa 80 % medicinskim alkoholom. Ostavite bocu na toplom mjestu 14 dana i povremeno je protresite. Procijedite kroz filter za kafu, stavite u boce i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

Napomena: Prevelike doze čaja mogu nadražiti želudac, izazvati opstipaciju pa i zadržavanje mokraće. U tim slučajevima treba prestati piti čaj od koprive. Čaj od koprive ne preporučuje se trudnicama ni djeci mlađoj od dvije godine. Oprez i konsultacije s liječnikom nužne su za srčane bolesnike i za ljude s oštećenim bubrezima.