Marulja

Marulja (Marrubium vulgare)

Najčešći domaći nazivi: očajnica, tetrljan, mrtva kopriva, macina trava

Marulja
Marulja

Marulja je trajna biljka visoka oko 30-40 cm. koja raste iz vretenastog korijena, od osnove razgranata, dlakava kao i listovi, a u prvim fazama razvoja obrasla bijelim, paučinastim dlakama. Listovi na stabljici imaju peteljku, nesimetrično su nazubljeni, gotovo uvijek jako naborani, u početku gusto, a kasnije rjeđe obrasli dlakama.

Gornja površina lista gotovo je uvijek gola. Cvjetovi su s kratkom peteljkom, mnogocvjetni, sjedeći i poredani u prirodni pršljen. Miris biljke je slab, osebujan, a okus aromatičan, pomalo oštar, balzamičan, gorak i slan.

Uspijeva na mršavim livadama, suhim pašnjacima i pustim zemljištima, a raste rado uzduž seoskih putova i na bunjištima. Čini se da joj odgovaraju pregnojena mjesta i mjesta gdje se zadržava stoka. Marulja cvjeta od juna do septembra,a bere se biljka u cvatu bez korijena i to najbolje od jula do sredine septembra, a suši se u hladu. Kod branja ne treba biljku rezati sasvim pri zemlji jer odrvenjeli dijelovi kvare izgled i kakvoću ubrane biljke.

Marulja u cvatu sadrti gorku tvar marubin, eterično ulje, tanin, smolu, vosak i biljnu smolu. Ljekovito djelovanje: Marulja se ubraja u najstarije ljekovito bilje pa je osobito cijenjena već u starom Egiptu. Marulja je prije svega dobro sredstvo za liječenje pluća, kod hripavca i bronhitisa.

Marulja se upotrebljava i u liječenju kroničnog grčevitog kašlja, osobito kod starijih osoba, kod tipičnog staračkog kašljucanja, dugotrajne bolesti ždrijela, slabokrvnosti i opšte tjelesne slabosti. Gorka tvar u marulji ne samo da povećava tek nego nastupa i bolja sekrecija jetre, bolje izlučivanje žuči, tako da se marulja preporučuje kod žutice i kod otečene jetre. Marulja normalizira menstruaciju, naročito kod anemižnih žena.

Marulja se može upotrijebiti kao ljekovita biljka i u liječenju srca i to kod smetnji srčanog ritma (nepravilni otkucaji srca – aritmija srca). Tinktura i ekstrakti marulje djeluju primjetno umirujuće na nemiran i nervozan rad srca. Marulja se upotrebljava najčešće kao čaj.

Čaj od marulje: 1-2 čajne žlice (0,8-1,6 g) biljke preliti s 2 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta, potom procijediti. Čaj piti 3 puta po jednu šalicu dnevno, najbolje nezaslađen. Preporučena dnevna doza od 5g.
Marulju nikako ne smiju uzimati trudnice, dojilje i kronični bubrežni bolesnici.