Ranjenik

Ranjenik (Anthyllis vulneraria)

Najčešći domaći nazivi: bjelodun, djetelina divlja, ranjenica, ranjak

Ranjenik
Ranjenik

Ranjenik je polegnuta ili uspravna biljka visine 20 do 40 cm. Pokrivena je svileno sjajnim dlakama. Donji listovi nalaze se na dugačkim peteljkama, jednostavno ili perasto razdijeljeni. Na stabljici su listovi sjedeći i neparno perasti. Biljka cvate narandžasto-crvenim ili grimizno-crvenim cvjetovima koji su složeni u plosnate glavice ovijene prstasto. Voli siromašno tlo.

Često razdijeljenim ovojnim listom. Ranjenik raste u brdskom kraju. Rasprostranjen je po cijeloj južnoj Europi, prisutan je na planinama, a može se naći i na suhim i umjereno vlažnim livadama u brdsko-planinskom pojasu, po ledinama, suhim travnjacima i kamenitim pašnjacima, na kojima raste u velikoj količini i omiljena je hrana za koze i ovce.

Biljka ranjenik cvjeta od četvrtog do sedmog mjeseca (april-juli). Najljekovitiji dio biljke čine cvjetovi, koji se trebaju skupljati za vrijeme cvatnje. Odmah po branju cvjetove treba sasušiti na odgovarajućem prozračnom, hladnijem i tamnom mjestu. Međutim pored cvjetova, vrlo su ljekoviti i svježi listovi ranjenika koji se mogu koristiti kao hladne obloge.

Ranjenik kao lijek djeluje antibakterijski, izuzetan je detoksikant, dermetik, hemolitik i vrlo dobar laksativ i pučki lijek. Već mu ime samo pokazuje da ponajprije liječi rane, i to kod ljudi i životinja. Toplim čajem ispiremo ranu, onda je obavijemo krpom navlaženom čajem od ranjenika. Oblog mijenjamo svaki sat,tako će zacijeliti i rane koje teško zacjeljuju.

Ranjenik je omiljen stoga se i ponajviše koristi u liječenju rana, kod promjena na koži (dermatoze, akne, različiti ekcemi) i to u obliku kupke, odlično normalizira masnu pa i suhu i teško nadraženu kožu. Osim toga ova biljka je korisna kod čišćenja krvi od štetnih tvari i različitih nečistoća, jer nam štiti cjelokupan organizam od najrazličitijih oblika infekcija. Čaj od ranjenika osjetljivim ljudima jača želudac.

Uz čaj od ranjenika, uvarak i obloge kao vrlo dobar narodni lijek pokazala se i ljekovita mast od ranjenika: U kilogram svinjske masti stavite od 100 do 200 grama suhih, Ili još bolje svježih cvjetova i listova ranjenika, kuhajte na laganijoj vatri nekih deset do petnaest minuta. Ostavite da prenoći i izjutra ponovo dobro zagrijte mast i dobro procijedite.