Mišjakinja

Mišjakinja (Stellaria media)

Drugi naziv: crijevac, mišje uho, ptičja trava 

Mišjakinja
Mišjakinja

To je niska, jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka s vretenastim korijenom, dugim 10-40 cm, nježnom, mekanom, okruglom i jako razgranatom stabljikom, koja je polegla po zemlji ili se uzdiže uz podlogu. Listovi su nasuprotni, sitni i ovalni.

Cvjetovi su malobrojni i sitni, bijelo-ljubičaste boje, zvjezdasti, promjera 6-8 mm, na dugim, vrlo tankim stapkama. Inače, mišjakinja je biljka životnog vijeka jedne do dvije godine. Raste kao korov po vrtovima, poljima, vinogradima, livadama, uz jarke, zidove… Obično dostigne visinu od 40 cm. Mišjakinja u svježem stanju opojno miriše na svježe klipove kukuruza.

Okus je, doduše, prilično gorak. Cvjeta tokom aprila i maja, a rijetko i tokom juna. Biljka je vrlo otporna na hladnoću, pa često razvija cvjetove i plodove i preko zime. Njeni mladi i nježni nadzemni dijelovi koriste se kao povrće, oni su i najukusniji i najsočniji poslije jesenjih kiša.

Mogu se brati tokom cijele godine, pa i tokom zime ako je blaga. Mišjakinja je najpoznatija kao korov, a manje poznata kao ljekovita biljka. Pošto se radi o sitnoj i neizdašnoj biljci, branje se isplati samo tamo gdje biljka raste kao korov i na taj način se opljevi vrt, njiva ili vinograd, pa se time postiže dvostruka korist.

Mladi izdanci ovih biljaka zajedno sa stabljikom i listovima su vrlo ukusni i mogu se pripremati na razne načine, juhe, variva, a najukusniji je pripremljen kao špinat. Može se jesti i sirova, kao salata, ovako sirova mirisom podsjeća na svježe ubrane klipove kukuruza. Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljima, a poznata je i kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans.

Pokazala se vrlo uspješnom u lijeočnju bolesti pluća i dišnih putova kao što su astma, tuberkuloza, bronhitis, kašalj, itd. Dobra je i u liječenju bolesti bubrega, želudca. Ova biljka je, naime, pokazala veliki uspjeh u liječenju osipa, čireva, mišjakinja je dobara i za ispiranje očiju kod liječenja upale oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova.

Alfred Vogel, preminuli švicarski fitoterapeut i nutricionista, navodi da ne postoji bolji lijek od mišjakinje za liječenje dječijih grčeva.