Izbor tave za pečenje pizze

Uobičajena tava u kojoj se peče pizza ima okrugli oblik. Niskih je rubova kod kojih visina ne prelazi nekoliko centimetara. Promjer okruglih tava kreće se od nepunih 20 centimetara (za takozvane „pizzette“ odnosno male pizze) do 35 cm, pa i više. Najčešće su dimenzije od 25 – 30 cm.

Tava za pečenje pizze

Okrugli oblik tave za pečenje nije bitan za kvalitetu pečene pizze. To je, zapravo, više stvar tradicije i prilagodbe obliku tanjura, nego što ima određeno kulinarsko značenje. Pravokutne pizze, u stvari, jednako su ukusne kao i okrugle. Međutim, upravo zbog navika u pripremanju pizza.

Okrugle tave se mnogo lakše nabavljaju. Pri donošenju odluke o obliku tave koju će se nabaviti, ne treba ispustili iz vida ni činjenicu da su gotova i smrznuta tijesta za pizzu sva okruglog oblika. Preporučljivo je njima prilagoditi i veličinu tave koju se nabavlja.

Pored tave s uzdignutim rubovima, za pečenje pizze mogu se uspješno upotrijebiti i obične metalne ploče. No, u domaćinstvima je upotreba ovakvih ploča krajnje nepraktična, jer je za stavljanje i vađenje iz pećnice potrebna specijalna tanka »alatka« s drškom.

Pizze se mogu peći i u velikim »tepsijama«, poželjno onima s nižim rubom. Pizze pečene u takvim tepsijama režu se u porcije.

Tave za pečenje pizze izrađuju se od raznovrsnih materijala. Klasične su one od željeza, odnosno željeznih legura. Suvremenije su s unutrašnje strane presvučene specijalnim materijalima (teflonom npr.) koji osigurava da se tijesto ne »zalijepi« za tavu. Za pečenje pizze mogu se dobro iskoristiti i tave od aluminija.