Kako se peče pizza

Za pečenje pizze kod kuće sasvim je prikladna pećnica kućnog štednjaka. No, da bi ste napravili dobru pizzu, potrebno je slijediti neke upute.

Temperatura pečenja pizze

Pizza se stavlja u pećnicu tek kad se u  njoj stvori potrebna temperatura pečenja. Najveći broj pizza peče se na temperaturi od 200 do 220°C. Ukoliko se pizza počne peći na temperaturi višoj od 200°C, što je čak i poželjno, preporučuje se nakon 5 – 6 minuta smanjiti temperaturu na 200°C.

električni štednjak

Pizza se može peći i na temperaturama višim od 220°C, ali tada treba skratiti uobičajeno vrijeme pečenja.

Neke pizze s osjetljivim nadjevima, kao što su pizze s plodovima mora ili voćem, mogu se peći na temperaturi od 180 – 200°C. Međutim, umjesto snižavanja temperature pečenja, bolje rješenje za sačuvanje takvih nadjeva, jest smanjenje trajanja pečenja ili prethodno pečenje tijesta, prije nadijevanja.

Trajanje pečenja pizze

U pravilu se pizze peku deset do dvadeset minuta, a iznimno i dulje. Tačno vrijeme pečenja ovisit će o vrsti pizze, tipu pećnice, debljini i tipu tijesta, vrsti, debljini i vlažnosti nadjeva, a svakako ovisi i o ukusu osobe koja priprema pizzu. Pravilo kod pečenja pizze određuje da se lakše ispravlja greška ako se pizza ispeče manje, nego ako se ispeče više no što je potrebno.

Kako odrediti trenutak kad je pizza pečena?

Da bi se to ocijenilo, moguće je koristiti razne znakove. Na primjer, pizza se može sa sigurnošću smatrati pečenom kad rub pizze dobije zlatnožutu boju i kad donja površina tijesta postane hrskava. Također treba obratiti pažnju i na izgled nadjeva pizze tokom pečenja.

Svaka namirnica od koje se sastoji nadjev pizze tokom pečenja mijenja izgled. Sir se otapa, a svi sastojci se slegnu i u izvjesnoj mjeri promijene boju. Nije poželjno da se namirnice za vrijeme pečenja suviše sasuše ili da se prepeku. To se može spriječiti na više načina.

U prvom redu treba paziti da tijesto bude prave debljine, nikako deblje no što treba. Jer da bi se deblje tijesto dovoljno ispeklo, bit će potrebno produljiti vrijeme pečenja, a to najčešće izazove pretjerano sušenje ili pregaranje nadjeva. Tako će sastojci nadjeva gotovo potpuno izgubiti željeni izgled i okus. Nadalje, ako je nadjev presiromašan i tanak, tada će, također, namirnica lako pregorjeti.

Način slaganja sastojaka može biti od značenja za ponašanje nadjeva tokom pečenja. Tako su, na primjer, ploške pršuta, šunke ili kobasice s manjim sadržajem vode mnogo osjetljivije na visoku temperaturu nego kriške sira, pogotovu sira mozzarella.

Zato, ako želite izbjeći da takvi sastojci nadjeva pregore, dio ploški suhog mesa složite ispod sira. Da nadjev ne bi prekomjerno izgubio vlažnost, prije pečenja pizzu treba poprskati s malo ulja. Najvažnije je pravilno održavati temperaturu za vrijeme pečenja i paziti da pizza ne ostane u pećnici dulje no što je potrebno.

Izbor sastojaka nadjeva pizze bitno utječe na temperaturu i trajanje pečenja. Tako se, na primjer, nešto dulje peku pizze s mljevenim mesom, a pizze sa šunkom te mesom školjaka i rakova peku se kraće no što je uobičajeno. Dakako, trajanje pečenja pizze ovisi i o temperaturi pečenja.

Općenito uzevši, sve pizze s morskom ribom i plodovima mora peku se na temperaturi koja nebi smjela prelaziti 220 °C. Preklopljene pizze, tzv. calzone, također ne traže visoku temperaturu. Peku se na temperaturi od 200°C. Pokrivene pizze, odnosno pizze koje su pokrivene tanjim tijestom, peku se vrlo kratko, 10 – 15 minuta.

Za vrijeme pečenja nije poželjno otvarati pećnicu, jer se naglim padom temperature prekida ravnomjerno pečenje tijesta i nadjeva pizze. Stoga se u ocjeni trenutka kada će pizza biti gotova najbolje oslonit na pogled kroz prozorčić pećnice i na vlastito iskustvo.

Da bi se uskladilo različito vrijeme, potrebno da se ispeku nadjev i tijesto pizze, a u nekim slučajevima nadjev traži nekoliko puta kraće vrijeme pečenja u odnosu na tijesto, ponekad se pribjegava pečenju nezačinjenog tijesta i naknadnom nadijevanju.

Najprije se nezačinjeno tijesto stavlja u zagrijanu pećnicu i peče 8 – 10 minuta. Tada se polu pečeno tijesto izvadi, nadijeva predviđenim sastojcima i potom vraća u pećnicu da se pizza ispeče do kraja.