Posluživanje pizze

Pizza se poslužuje odmah nakon pečenja, dok je još vruća. Imajući to u vidu, treba pažljivo odrediti vrijeme početka pečenja.

Dodatni začini za pizzu

Nadjevu gotove pizze mogu se dodati razni začini, a izbor ovisi o vrsti nadjeva.

Posluživanje pizze

Gotove se pizze obično posipaju paprom. Treba ga odmjeriti oprezno, imajući u vidu ostale začine koje sadrži nadjev pizze, kao i osnovne sastojke kojima papar ne bi smio potpuno »pokriti« okus. Pored papra se gotovo svaka pečena pizza može začiniti umakom od rajčice. Najčešće se koristi razrijeđeni koncentrat rajčice, začinjen s malo ulja i origana, Međutim, može se upotrijebili kečap od rajčice ili u vlastitoj kuhinji napravljen umak od svježe rajčice.

Ukoliko se radi o pizzi sa suhim nadjevom, ponekad je poželjno pizzu poprskati s malo svježeg ulja, posebno po nezačinjenim rubovima tijesta pizze.

Pizze s morskom ribom, a naročito pizze sa lignjama, sipama, te mesom račića iz školjaka, mogu se začiniti posebnim umakom, pripremljenim od maslinovog ulja, soli, papra, te nasjeckanog peršinovog lišća i češnjaka. Kao dodatni začin za ove pizze može se staviti nekoliko žličica limunovog soka. Najskromniji začin za pečene pizze s morskom ribom ili plodovima mora (račići i školjke) je nasjeckano peršinovo lišće.

Poslije pečenja pizza se može začiniti ribanim sirom ili kriškama pikantnih sireva. To posebno odgovara pizzama s mesom ili tijestom. Nadjevu pizze se dodaje sol, ali uglavnom prije pečenja. Gotovu pizzu možete, prema potrebi, dosoliti.

Među najviše korištene začine pečenih pizza spadaju crne masline. Može se staviti samo jedna i tada je to prije dekoracija nego začin, ali ih se obično stavlja više komada. Kad se masline na pizzu stavljaju prije posluživanja, stavljaju se cijele, za razliku od pripremanja nadjeva kada se stavljaju prepolovljene ili narezane na komadiće.

Kako se pizza jede

U drevna vremena se pizza nije jela kao danas – iz plitkih tanjura vilicom i nožem. U to vrijeme pizza se jela samo rukama. Najprije bi se jedna polovica pizze preklopila preko druge i zatim se pizza mogla jesti kao sendvič. Druga varijanta pretvaranja pizze u sendvič predviđa da se pizza najprije razreže na četiri četvrtine, a zatim se po dvije četvrtine preklope u sendvič.

Što s ohlađenom  pizzom

Ponekad se desi da se pizza potpuno ne pojede. Još je češći slučaj da se gotova pizza kupi u pizzeriji i ohladi do dolaska kući. Da se ne bi jela hladna, jer je okus hladne pizze znatno slabiji, preporučljivo je pizzu staviti u prethodno dobro zagrijanu pećnicu i zadržati je minutu – dvije.

Nadjevena sirova pizza može se držati u hladnjaku jedan dan, a onda se mora ispeći. Međutim, sirove pizze se mogu mnogo dulje držati u odjeljku hladnjaka za duboko zamrzavanje. U pravilu, taj rok ovisi o trajnosti tijesta pizze, ali u nekim slučajevima rok trajnosti nadjeva može biti kraći.

Piće uz pizzu

Uz pizzu se pije vino, pretežno crno, ali jednako odgovara pivo ili neko bezalkoholno piće. Zbog pikantnog okusa nadjeva većine pizza, češće se troše gazirana bezalkoholna pića nego sokovi. Kao piće uz pizzu će dobro doći mineralna ili obična voda.