Crna murva

Crna murva (Morus nigra)

Najčešći domaći nazivi: crni dud, murva, crnica

Crna murva
Crna murva

Crna murva je visoko stablo što raste gotovo svuda kao kultivirana biljka uz rubove ceste, po parkovima drvoredima. U prirodi postoji i kao samoniklo, divlje stablo. Osim kao slasna hrana, crna murva je od davnina poznata i po svojoj izuzetnoj ljekovitosti.

Murva se nekada u našim krajevima mnogo uzgajala, prvenstveno zbog lišća, ali i zbog ploda. Lišće se najviše koristilo za hranu leptira dudovog svilca, čije gusjenice zapredanjem kukuljica stvaraju niti za jednu od njfinijih tkanina – svilu.

Danas se murva rijetko može naći na okućnicama. Za lijek se koriste list i plodov. Mladi zdravi i potpuno razvijeni listovi beru se tijekom proljeća, a plodovi i kora tijekom ljeta i suše u tankom sloju na propuhu u hladu.

Iz plodova crne murve, naročito onog koji ima više kiselkasti okus, cijedi se sok i od njega kuhaju sirup i pekmez koji služe kao hrana, poslastica i blagi lijek protiv upale grla i usne šupljine. Plodovi murve osim antocijanakoji vežu slobodne radikaleu organizmu, pomaže i kod drugih zdravstvenih smetnji.

Čaj od murvina lišća pomaže kod dijabetesa. Sirup crne murve može se koristiti i za iskašljavanje, bolesti dišnih organa, za grlo, te kao laksativ. Kora stabla dobra je protiv crijevnih nametnika, te ima antibakterijska i fungicidna svojstva.

Ipak kao i kod svega ostalog u konzumaciji duda treba biti umjeren, jer veće količinemogu dovesti do lakših trovanja, halucinacija i probavnih smetnji.

Dudov sok pomaže kod afti, astme, bronhitisa, čireva u ustima, hipoglikemije, hipertenzije, probavnih smetnji, slabosti, i upalnih stanja. Zbog velike količine šećera, murva je zdrava hrana kako za ljude, tako i za domaće životinje. Zreli i aromatični tamnoljubičasti plodovi jedu se svježi, prerađeni ili osušeni. Osušeni mogu zamijeniti šećer i zbog toga se melju i dodaju pri izradi slatkiša.

Služe i za izradu sokova, kompota, želea, sirupa i drugog. Od iscijeđenog soka dobiva se sirup koji podsjeća na med. U narodnoj medicini svježe nedozreli plodovi daju se protiv proljeva, a zreli plodovi kao blagi laksativ. Sok crne murve djeluje antiseptično te se daje za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, kao upale grlai usne šupljine.

Pripravci od kore: Smrvljena kora od duda u prah upotrebljava se u obliku melema za brže zacjeljivanje rana, a uvarak kore pije se kod povišenog krvnog tlaka.

Čaj od lišća murve: S pola litre kipuće vode prelije se 50 grama usitnjenog lista crnog duda i pusti 10 sati poklopljeno, uz povremeno miješanje, procijedi se ipije preko dana.

U narodu se kaže: “Pola sata sna pod murvom-dudom na husoj zemlji ljeti vrijedi više od nekoliko sati sna u najboljem krevetu.”