Bosiljak

Bosiljak (Ocimum basilicum, porodica Lamiaceae, usnače)

Bosiljak je poznat kao začin, a manje kao ljekovita biljka. U prehrambenoj industriji služi kao začin. Eterično ulje se upotrebljava u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Bosiljak
Bosiljak

Korijen je osrednje razvijen, stabljika je zeljasta, razgranata, male krošnje, visine 40 – 60 cm. Listovi su mekani, svijetlozeleni, unakrsno nasuprotni, na dugim peteljkama. Na vrhu stabljike stvara se izduženi cvat sastavljen od 17 – 18 sitnih cvjetova bijele do svijetloružičaste boje. Plod je kalavac, izdužen, tamnosmeđe do crne boje. Masa 1.000 sjemenki je 1,2 g do 1,8 g. Sjeme je klijavo 4 – 5  godina, a niče 7 – 14 dana nakon sjetve.

Stabljika bosiljka sadrži 0,5 do 1,5% eteričnog ulja u kojem ima eugenola koji cijeloj biljci daje karakterističan miris i aromu. Osim eteričnog ulja, bosiljak sadrži i vitamin B, vitamin C i karotin. Ukoliko je bosiljak uzgojen iz sadnica, vegetacijsko razdoblje mu traje 170 do 180 dana.

Cvjetati počinje sredinom juna i ponekad cvjeta dva mjeseca. Ako se pokosi u početku cvjetanja, novi izbojci procvjetaju početkom septembra. Razdoblje sazrijevanja plodova traje dugo, pa plodovi koji sazru prvi dotad se ospu.

Primjena: Eterično ulje dobiveno destilacijom biljke upotrebljava: se kao mirisna komponenta u kozmetičkim proizvodima uključujući i proizvode za higijenu usne šupljine, za aromatiziranje hrane i u aromaterapiji. Djelovanje eteričnog ulja potiče probavu i funkciju jetre, stimulira cijeli organizam. Olakšava tegobe: probavnog trakta, cistitisa i slabosti organizma Linalolni kemotip je siguran za primjenu.