Majčina dušica

Majčina dušica i Timijan (Thymus serpyllum i Th. vulgaris porodica Lamiaceae, usnače)

Najčešći domaći nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica.

Majčina dučica
Majčina dučica

Thymus – od grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. Egipćani su je koristili kod balzamiranja i za izradu parfema. Grci su timijanom začinjali neke vrste sireva i dodavali ga pićima i dimljenom mesu. Majčina dušica rasprostire se po Europi i Aziji.

Poput sličnog timijana koristi se dosta u mediteranskoj kuhinji kao začin, a dodaje se povrću, raznim jelima od mesa, paštetama, ribi, salatama, umacima i juhama. Pretpostavlja se da neutralizira jako masna jela. Nadzemni dio biljke se tijekom cijele godine može koristiti za pripremanje čajeva i napitaka.

Majčina dušica je poznata i u biljnoj medicini kao ljekovita biljka i koristi se za pripremanje ljekovitih pripravaka. Zbog jakog mirisa koji odbija biljne uši sadi se pored ruža ili drugog, na uši osjetljivog bilja. Poznat je veliki broj samostalnih oblika majčine dušice, ali ih nestručnjaci ne razlikuju i Thymus serpyllum je zapravo skupno ime za različite oblike i vrste, koje su međusobno povezane križancima i prelaznim oblicima.

Majčina dušica je trajna 20 – 30 cm visoka, grmolika biljka. Cvjeta od maja do septembra. Ima uske elipsaste sivo-zelene listiće sa kratkim peteljkama. Roza do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i ugodnog mirisa. Puzeći je grmić s brojnim izdancima i vriježama (stolonima), grančice su mu uspravne, a listovi uski elipsasto sivo-zeleni s kratkim peteljkama, goli ili obrasli dlakama.

Sa naličja listovi su obrasli gustim sivim dlačicama koje na vrhu imaju kvržice pune eteričnog ulja. Sitni svijetlocrveni do tamnocrveni cvjetovi razvijaju se na vrhovima ogranaka. Biljka ima ugodan miris i aromu. Sjeme je klijavo 2 – 3 godine, a u povoljnim uvjetima proklija za dva do tri tjedna.

U početku raste vrlo sporo i ne podnosi zasjenjene površine. Rano u proljeće druge godine biljke su u punoj vegetaciji. U svibnju cvjetaju, a tada se i kose, da bi u rujnu sazrele za drugi otkos. Dulje vrijeme cvate i sazrijeva, sitno sjeme je sklono osipanju što predstavlja problem kod uzgoja biljaka za sjeme.

Majčina dušica raste po suhim i sunčanim mjestima, na livadama, pašnjacima i na kamenju. Kod nas je vrlo rasprostranjena. Često se pojavljuje u većim skupinama uzduž međa, na suhim rubovima šuma, sunčanim mjestima bez stalne vlage i sjene.

Odlična je pčelinja paša. Niske zimske temperature bez snježnog pokrivača na rastresitim tlima mogu nanijeti veće štete usjevu. Na hladnim, vlažnim tlima trune, na siromašnim ne daje prinos, a najbolje uspijeva na černozemu dobre strukture, uz dobru opskrbljenost hranjivim elementima.

Primjena: Eterično ulje majčine dušice i timijana dobiveno destilacijom biljke upotrebljava se kao mirisna komponenta i aktivna tvar u farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima, kao sastojak prehrambenih aroma, i u aromaterapiji. Djelovanje eteričnog ulja majčine dušice je antiinfektivno, antiviralno, antiseptično, spazmolitično, rubefacijentno.

Primjenjuje se kod: tegoba probavnog i dišnog sustava, reumatskih tegoba, virusnih infekcija za jačanje imuno – sustava. Može nadražiti kožu. Blažeg je djelovanja od sličnog, timijana, timolnog kemotipa.

Djelovanje eteričnog ulja timijana je antibakterijsko, antifungalno, antiparazitsko, antireumatsko, antiseptično, spazmolitično, antioksidativno, karminativno, ekspektorirajuće, hipertenzorno, emenagogno, rubefacijentno, insekticidno te jačanje imunosustava i poticanje cirkulacije.

Takođe primjenjuje se: protiv grčeva, za olakšavanje probavnih smetnji, protiv kašlja i protiv reumatskih bolova, pri mentalnim i intelektualnim naporima, kod depresije i umnog zamora te kod glavobolja i tegoba uzrokovanih stresom.

Čaj: 3 dl kipuće vode preliti na nekoliko cvjetova i ostaviti da odstoji 10 min. Zaslađeni čaj piti nekoliko puta na dan kod kašlja i bronhitisa.

Ulje: Cvjetovima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem tako da ono stoji za širinu dva prsta iznad cvjetova. Bocu ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline.

Sirup od majčine dušice: Cvjetove i stabljike pri stavljanju u staklenku smočimo mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmjence zbijenim redovima bilja i sirova šećera. Sve zajedno ostavimo oko tri tjedna na suncu. Kod cijeđenja cvjetove i stabljike, koji su natopljeni šećerom isprati sa sasvim malo vode koju dolijemo sirupu.

Stavimo sirup na štednjak na najnižu temperaturu, da se zgusne, ne smije zakuhati. Sirup ne smije biti ni prerijedak ni pregust, zbog toga ga jednom ili dva puta ohladimo, da bismo ga mogli probati.

Napomena: Može nadražiti kožu i sluznicu ili izazvati alergijsku reakciju. Ne preporučuje se kod povišenog tlaka, pojačanog rada štitnjače kao niti trudnicama i djeci.