Bosiljak i celer kao dodatak za pizzu

Bosiljak

Bosiljak je omiljeni začin za nadjev pizze. Naziva se još bazilika, bažilek, bosilj, bosilje, fosliđan i vesliđan.

Cijela biljka bosiljka prijatnog je mirisa, a najjače mirišu listovi koji se zato i upotrebljavaju kao začin, u svježem stanju ili osušeni. Začinska svojstva svježeg bosiljka najjača su pred cvat i za vrijeme cvata. Sušeni bosiljak čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

Bosiljak

Ukoliko koristite svježi, što je bolje, nemojte ga prati da ne izgubi miris. Ako ga je ipak potrebno očistiti, učinite to tako što ćete list po list prebrisati čistom krpom. Prije stavljanja na nadjev pizze, svježe lišće bosiljka umočite u ulje kako se ne bi sasušilo za vrijeme pečenja.

Bosiljak dozirajte »štedljivo«. Odličan je uz rajčicu, a vrlo prikladan za začinjanje nadjeva s gljivama, sirevima, paprikom, svim vrstama mesa i iznutrica, suhim mesom, ribom, školjkama i račićima. Dobro se slaže s drugim začinima.

Celer

Celer je začinska biljka aromatičnog mirisa i slatkastog okusa. Prilikom pripremanja pizza s junetinom, filekima, tunjevinom ili paprikom, nasjeckano lišće celera predstavlja dobrodošao začin. Možete upotrijebiti sušeno lišće celera, ali je mnogo kvalitetnije svježe.