Količina nadjeva za pizzu

Nije preporučljivo pretjerati i prebogato nadjenuti pizzu jer se sastojci nadjeva neće dobro ispeći. No, isto tako nije dobro pizzu nadjenuti suviše »tankim« nadjevom jer će se nadjev ispeci prebrzo i lako se može desiti da osjetljivi sastojci pregore. U oba slučaja pizza neće biti tako ukusna kao što bi trebala biti.

Ukupna količina sastojaka nadjeva, zapravo količina osnovnih sastojaka, ovisi o veličini pizze, o ukusu osobe koja priprema pizzu, te o vrsti nadjeva. U prosjeku se težina osnovnih sastojaka nadjeva kreće od 15-20 dag.

Međutim, kod nekih su pizza nadjevi znatno skromniji. To posebno vrijedi, za pizze kod kojih je osnovni sastojak neki začin (npr. češnjak). Nasuprot tome, nadjevi miješanih pizza, s više raznovrsnih osnovnih sastojaka, dosežu težinu i do 30 dag.

Prosječno uzevši, u određivanju potrebne količine namirnica za nadjev pizze, može se slijediti pravilo da težina nadjeva treba prelaziti težinu tijesta za 25-30%. Drugim riječima, pizza kojoj težina tijesta iznosi 15 dag, treba imati nadjev težine oko 20 dag.

Savjeti za korištenje namirnica, i začina za pizzu

Nadjev pizze u praksi sadrži 3 – 15 različitih namirnica i začina. Međutim, za taj izbor stoji na raspolaganju više od stotinu različitih namirnica i začina. Svaki od njih traži da se prema njemu postupa na poseban način kako bi dao pravi doprinos bogatom i privlačnom okusu pizze.