Artičoka kao dodatak za pizzu

Veliki cvjetni pupovi artičoka vrlo su pogodni za pripremanje pizza. Njihova berba traje od lipnja do kolovoza, zavisno od toga u kojem se kraju naše zemlje uzgajaju. Da bi se dobilo ukusno povrće, cvjetni pupovi artičoka režu se dok su još zeleni. Preporučuje se birati artičoke bez smeđih tvrdih vrškova po listovima. Srednji i manji su najukusniji.

Artičoka

Kod pripremanja svježih artičoka, za pizzu upotrijebite samo unutarnji dio (tzv. srce). Ostatak možete iskoristiti u nekom drugom jelu. Nakon što otkinete vanjske listove i dođete do srca, narežite ga na tanke rezance. Takve rezance možete sirove staviti na tijesto, odnosno nadjev pizze.

Međutim, ipak se preporučuje srca artičoka (izrezana na krupnije rezance ili samo prepolovljena) pet do deset minuta kuhati u slanoj vodi ili ih kratkotrajno popržiti na ulju, kako bi omekšale.

Kozervirana srca artičoka, koja se mogu kupiti u prodavaonicama prehrambenih proizvoda, također su vrlo pogodna za nadijevanje pizze. Osim toga, nije ih potrebno prethodno pripremati kuhanjem ili prženjem, već ih samo raspolovite i posložite po nadjevu pizze.

Želite li da rezanci svježih artičoka u toku priređivanja i pečenja pizze ne pocrne, ostavite ih nekoliko minuta u vodi začinjenoj limunovim sokom.

Nadjev pizze u kojem su artičoke bitan sastojak možete začiniti uljem, solju, paprom, peršinovim lišćem, češnjakom i kaparima.