Češnjak i luk kao dodatak za pizzu

Češnjak

Od biljke češnjaka kao začin upotrebljava se lukovica, sastavljena iz više dijelova (režnjeva). Naziva se još i bijeli luk.

Spada u najvažnije začine za pizzu jer vrlo mali broj nadjeva (npr. s voćem, tijestom, rižom, jetricama i mesom peradi) isključuje upotrebu češnjaka.

Češnjak

Zbog specifičnog mirisa i okuša češnjak dozirajte oprezno, naročito kad želite začiniti goveđe i juneće meso te gljive. Nasuprot tome, obilnije ga možete staviti na nadjeve s ribom, lignjama i plodovima mora.

Luk

Spada u najvažnije začinsko bilje. Prodornog je mirisa i slatkog oštrog okusa.

S izuzetkom nekih vrsta ribe i povrća (npr, srdela, artičoke, patlidžani) luk možete upotrijebili kod svih nadjeva pizze. Uglavnom se korisi i kao začin, ali može biti i samostalni osnovni sastojak nadjeva. Umjesto običnog luka, štoviše za pizzu je još i bolji, možete upotrijebiti luk vlasac (ljutika, škalonj).

Kad luk, u postupku pripreme nadjeva za pizzu treba popržiti na ulju, ulje umjereno zagrijte. Ne smije biti vrelo, jer će u tom slučaju luk brzo zagorjeti. Luk iz ulja izvadite ili druge namirnice dodajte, čim luk počne dobijati staklasti izgled, a svakako to učiniti prije no što luk počne mijenjati boju.

Ako je luk direktno izložen na nadjevu pizze, nemojte ga suviše sitno nasjeckati jer će sc na visokoj temperaturi brzo prepeći. Za pizze kod kojih je luk glavni sastojak nadjeva, koristite luk dobre kvalitete, po mogućnosti svjež. Također preporučuje se nasjeckani luk koji će ići direktno na nadjev, prethodno držati nekoliko sati u maslinovom ulju. Prije upotrebe izvadite luk iz ulja i dobro ga ocijedite. Želite li da luk na nadjevu pizze osim prehrambene ima i dekorativnu vrijednost, izrežite ga na kolutove umjesto na komadiće.