Virusne bolesti pčela

Virusne bolesti

Virusne bolesti obuhvataju vrlo veliko i najmanje poznato područje iz patologije pčela. Ubrzani razvoj i primjena molekularnih dijagnostičkih metoda u poslednjih desetak godina dovela su do novih saznanja o ovim bolestima i omogućila njihovu pravovremenu dijagnozu.

Dosad je izdvojeno dvadesetak pčelinjih virusa, a njihovo utvrđivanje ima sve veće značenje zbog sve učestalije pojave virusnih bolesti.

Virusne bolesti pčela vrlo često prolaze kao prikrivene infekcije, te im se zbog nedostatka klinički vidljivih znakova bolesti često ne pridaje dovoljno pažnje.

Najnovija saznanja pokazuju da postoji jako međusobno djelovanje pčelinjih virusa i ostalih patogenih mikroorganizama u pčelinjoj zajednici. Sve to dovodi do zaključka o velikom uticaju virusa na povećane gubitke i propadanje pčelinjih zajednica.

S druge strane viremije pčela su tijesno povezane sa infekcijom pčelinjim krpeljom Varroa destructor koji je glavni biološki i mehanički prenosilac virusa (uz sva svoja patogena delovanja). Virusi se u pčelinjem društvu prenose horizontalno i vertikalno, a izbijanje bolesti je najčešće uzrokovano stresogenim faktorima koji dovode do slabljenja društva.

Virusnim bolestima se u poslednje vrijeme pridaje velika važnost i u raspravama o mogućim uzrocima kolapsa pčelinjih zajednica u obliku iznenadnog „nestanka“ pčela.