Trava iva

Trava iva (Teucrium montanum)

Najčešći domaći nazivi: dubčac, gorski cmilj

Trava iva
Trava iva

Trava iva je mala biljka koja u vidu okruglastih, polegnutih busenova, prekriva goli kamen dalmatinskih brda i planina. Prepoznatljiva je po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica. Stabljike su pretežno uzdignute djelimično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi malo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje.

Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima. Okus joj je gorak, opor i aromatičan je sadrži gorke tvari, tanin i eterična ulja. Naši ljudi mnogo cijene ovu biljku i imaju neograničeno povjerenje u njezina ljekovita svojstva.

Cvjeta od juna do jula, a tada se i skuplja. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Trava iva u svojem sastavu ima gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform.

Zbog tih sastojaka čak je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu. Zbog gorkih tvari pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost.

Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Djelotvorna je kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Čaj trave ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti. Prema novim istraživanjima, razina antioksidanasa u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju, poznatim po izvanrednoj ljekovitosti.

Tinktura trave ive pomaže kod hemoroida, te bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline. Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma u to vrijeme.

Čaj: Žlicu suhe i usitnjene trave ive preliti sa 250 ml kipuće vode, poklopljeno kuhati dvije minute i nakon 15 minuta procijediti. Dnevno piti 3 puta po šalicu svježeg nezaslađenog čaja, prije glavnih obroka.

Protiv hemoroida: Dvadeset grama biljke potopite u 100 ml konjaka. Ostavite da stoji dvije sedmice. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

Za jačanje imuniteta: U litru crnog vina potopite 20 grama trave ive i ostavite stajati osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, prije jela. Možete probati i ovaj recept: osušenu ivu sitno samljeti u mlinu za kavu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.

Trava iva je vijekovima liječila ljude od raznih bolesti, zato ni dan danas nije zaboravljena već uzdignuta u zaslužene visine. Pored toga, dug je popis bolesti koje ona liječi, a koliko je pouzdana, govori i stara izreka: “Trava iva od mrtvaca pravi živa”.