Ljubičica

Ljubičica (Viola odorata)

Najčešći domaći nazivi: ljubica, fijolica, viola, poljska ljubica

Ljubičica
Ljubičica

Mirisna ljubičica ili ljubica ima zelene listove u obliku bubrega koji se nalaze na dugačkoj i uspravnoj stabljici. Od marta do aprila cvjetaju ljubičasto plavi cvjetovi koji imaju karakteristični miris. Ljubičica sadržava fenolne glikozide, saponine, flavonoide i sluzi. Sve to daje joj ljekovita svojstva, a koristi se u liječenju dišnih organa i upale crijeva. Djeluje protuupalno, protiv bolova, pomaže pri iskašljavanju te smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu. Već u vrijeme antičke Grčke smatralo se da ljubičica ima umirujuće djelovanje te da pomaže u liječenju glavobolja i nesanice.

Takođe, u narodnoj medicini mirisna ljubičica je isto tako bila cijenjena zbog svojeg djelovanja na sve vrste infekcijskih bolesti. Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu, te tako blagotvorno djeluje na kožu, probavni i mokraćni sistem. Cvjetovi, listovi ili čitava biljka bere se u proljeće (mart-april), dok se korijen iskopava u jesen (oktobar do polovine novembra).

Potrebno ju je osušiti u hladu, na prozračnom mjestu. Nužno je, kao i s drugim biljkama, pripaziti da je berete na području koje nije onečišćeno hemijskim zaštitnim sredstvima ili prometom.

Med s ljubičicom za jači imunitet: Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripe te kao pomoć kod infekcija. Prikupite dvije šalice cvjetova i izmiješajte ih u mikseru s jednom šalicom prirodnog meda i svježe iscijeđenim sokom jednog limuna. Uzimajte dva puta, po jednu žlicu dnevno. Smjesu stavite u staklenku i držite je u hladnjaku.

Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene: Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepočnice pomoću ovog ulja. Za njegovu izradu potrebna vam je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i ½ litre maslinovog ulja. Cvjetove ljubičice prelijte s maslinovim uljem i ostavite ih neka odstoje pet dana. Ulje potom procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.