Septikemija pčela

Septikemija pčela

Septikemiju pčela predstavlja svako stanje u kojem postoji prisustvo patogenih bakterija ili njihovih toksičnih produkata u hemolimfi.

Uzročnik oboljenja je bakterija Bacteria apiseptica, a mogu da je uzrokuju i Serratia marcescens i Hafnia alvei, česte su mešane infekcije. Bolest prenosi V. destructor.

Razmnožavanje i širenje unutar društava: oboljenje se javlja kod radilica, trutova i matica, dok na leglu nema promena. U prirodnim uslovima do infekcije dolazi parenteralno, preko trahealnog sistema.

Pojava oboljenja vezana je za stresne situacije, kao što je intenzivna prihrana ili nepovoljni klimatski uslovi za vreme perioda odgajanja legla kao i drugi nespecifični faktori (rojenje, aktivna izgradnja saća, itd.).Bolest se obično javlja od maja, a slabi u oktobru.

Simptomi bolesti: su promena u boji hemolimfe odraslih pčela od žućkasto smeđe do krečno bele boje i intenzivna degradacija mišića. Kao posledica razgradnje vezivnih tkiva grudnog koša, nogu, krila i antena, leševi pčela se raspadaju pri dodiru (krti su, suvi i lako se lome).

Inficirane pčele su bespomoćne, ne uzimaju hranu i ne mogu da polete. Padaju sa poletaljke na tlo i pužu raširenih krila. Uginuće nastupa najkasnije za 36 sati, obično za 1 dan. Uginule ili umiruće pčele imaju miris na trulež. Zaražena pčelinja zajednica naglo slabi i brzo propada.

Dijagnoza i terapija: dijagnoza se postavlja u laboratoriji, izolovanjem uzročnika iz hemolimfe. Materijal za laboratorijsku dijagnostiku su žive i bolesne pčele.