Ružičasto jezero Hillier u Australiji

Jezero pastelno ružičaste boje krasi otok na kojem mir ne narušava gotovo nikakva ljudska aktivnost

Ružičasto jezero Hillier
Ružičasto jezero Hillier

Promatrana iz zraka, svjetlucava svijetloružičasta površina zabačenog jezera Hillier izgleda kao glazura na duguljastoj torti. Jezero daje neočekivanu boju dijelu otoka Middle koji je prekriven gustom šumom. To je jedan od više od stotinu malih otoka koji zajednički tvore otočje Recherche uz južnu obalu Zapadne Australije. Plitko slano jezero, široko oko 600 metara, djeluje kao da pripada svijetu Ivice i Marice, a ne valovitim morima. Obrubljeno bijelom solju i okruženom tamno zelenom šumom eukaliptusa i čajevca, jezero je od dubokih modrih voda oceana odijeljeno uskim područjem bijelih dina i pijeska.

Uzrok ružičaste boje jezera istraživala je skupina naučnika 1950. godine. Očekivali su da će u slanoj vodi pronaći neku algu, poput Dunalielle saline. U jako slanoj vodi ta alga stvara crveni pigment tako daje boju drugim “ružičastim” jezerima u Australiji, kao što je jezero u blizini Esperance.

Međutim, uzorci iz jezera Hillier nisu sadržavali tragove nikakve alge, tako da ni danas nije poznato što uzrokuje izrazito ružičastu boju vode.

Prvi zapisi o “ružičastom” jezeru na otoku Middle potječe iz 1802. godine kada je britanski moreplovac i hidrograf Matthew Sliders ovamo navratio na putu za Sidney. Nakon Flindersa uslijedili su komercijalni pothvati vrlo kratkog daha – između 20-ih i 40-ih godina 19. stoljeća lovci na tuljane i kitove nastanili su se na ovome otoku, a početkom 20. stoljeća iz jezera se vadila sol. No, proizvodnja soli se ugasila nakon samo šest godina, a otad otok i njegovo ružičasto jezero uživaju u svom miru.

U kratkom videu ispod, pogledajte ljepotu ovog jezera, njegovu prelijepu ružičastu boju i uživajte.

Ružičasto jezero Hiller