Paraliza pčela

Pčelija paraliza

Paralize pčela su virusna oboljenja koja zavisno od vrste virusa protiču kao akutna paraliza ili kao hronična paraliza pčela.

Akutna paraliza pčela

Virus akutne paralize pčela nalazi se u naizgled zdravim odraslim pčelama, naročito u toku ljeta i nije donedavno bio udružen sa značajnim oboljenjima i uginućima pčela, međutim prema istraživanjima u kontinentalnoj Evropi i Severnoj Americi sojevi virusa akutne paralize udruženi sa invazijom Varroe jacobsoni doveli su do kliničke slike uginuća kako odraslih pčela tako i njihovog legla.

Varooa je zapravo faktor koji dovodi do multiplikacije virusa. Povećani udeo virusa akutne pčelinje paralize na pčelinjim društvima u jesenjem periodu u direktnoj je korelaciji sa lošim prezimljvanjem pčelinjih zajednica.

Uzročnik je virus iz roda Enterovirusa.
Rasprostranjenost: Bolest je raširena najviše u Evropi i Americi.

Akutna paraliza pčela

Razmnožavanje i širenje unutar društava

Virus se među pčele unosi polenom inficiranim sekretom iz pljuvačnih žlezdi latentno inficiranih pčela. Virus se naročito brzo razmnožava u pčelama tokom zimovanja i u početku proleća.

Izuzetno važan momenat u aktivaciji virusa predstavlja infestacija sa Varooom koja ga oslobađa iz tkiva tokom svog prodiranja u organizam pčela a istovremeno predstavlja i vektor ovog oboljenja šireći ga na druge odrasle pčele i lutke.

Simptomi bolesti

Za razliku od hronične paralize pčela, obolele pčele veoma brzo uginjavaju po pojavi klinički manifestnih simptoma bolesti.

Hronična paraliza pčela

Uzročnik oboljenja je RNK virus
Rasprostranjenost: bolest je prisutna špirom sveta.

Oboljele pčele

Razmnožavanje i širenje unutar društava

Oboljele pčele virus izlučuju iz svojih žlijezdi u tečnost koja ulazi u medne kesice tako da ovdje nalazimo najveću koncentraciju virusa koji potom inficira prikupljeni polen. Infekcije nastaju tokom ishrane inficiranim polenom. Bolest se javlja u proljeće i ljeto a prestaje u jesen.

Hronična paraliza pčela

Simptomi bolesti

Bolest se javlja u dva oblika – kao drhtanje krila i abdomena i kao pojava crnih pčela.

Prvi oblik karakteriše podrhtavanje raširenih krila, nogu, antena i abdomena koji je povećan usljed proširenog mednog mejehura. Pčele ne mogu da polete i obično se skupljaju u gornjem dijelu košnice iznad saća. Ako izlete padaju ispred košnice gde uginjavaju.

Drugi oblik karakteriše pojava crnih masnosjajnih pčela izrazito smanjenog abdomena. Par dana po infekciji i kod njih se javlja drhtanje, gube moć letenja i uginjavaju.

Dijagnoza i terapija

Pregledom društava, na osnovu kliničke slike se postavlja sumnja na oboljenje. Obje vrste paralize dijagnostikuju se histološkim i virusološkim pregledom oboljelih pčela. Specifična terapija ne postoji. Od profilaktičkih mjera treba primijeniti nadražajno prihranjivanje sa šećernim sirupom uz dodatak vitamina, nikotinske kiseline, oligoelemenata i proteina i svakako maksimalnu redukciju krpelja Varroe destructor u pčelinjoj zajednici.