Majska bolest kod pčela

Majska bolest je bolest metabolizma mladih pčela koju karakteriše opstipacija crijeva.

Uzročnik oboljenja se uz nespecifične faktore povezuje sa bakterijijom Spiroplasma apis koja se sreće u hemolimfi pčela, a koja uglavnom potiču sa površine cvjetova.

Rasprostranjenost je skoro u cijelom svijetu. Majska bolest se javlja pretežno u maju, po čemu je i dobila naziv, a predstavlja opstipaciju (zatvor) i uginuće mladih pčela koje njeguju leglo. Na nastanak bolesti utiče osim bakterija mnoštvo nespecifičnih faktora, najčešće vezanih za ishranu.

Razmnožavanje i širenje unutar društava: bolest se javlja kod pčela starih 6 do 13 dana. U toku maja u košnici ima najviše legla i potrebne su velike količine hranljivih materija i vode za proizvodnju mliječa.

Dok je potrošnja tih materija ujednačena i količina vode dovoljna, zdravstveno stanje mladih pčela nije poremećeno. U suprotnom, sadržaj crijeva postaje tvrd i gust.

Simptomi bolesti: bolest se naglo pojavljuje i to samo kod mladih pčela i ima akutan tok. Oboljele pčele u velikom broju (stotine i hiljade) napuštaju košnicu i pred njom uginjavaju uz grčevite pokrete (slika ispod).

Za kratko vrijeme može da ugine veliki broj pčela. Mrtve pčele se nalaze na poletaljci i ispred košnice. Sadržaj digestivnog trakta ima tvrdu konzistenciju i tamno
smeđu boju.

Uginule oboljele pčele u grču

Dijagnoza i terapija: Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze (maj mjesec), kliničke slike (uginuće mladih pčela) i patoanatomskih promjena (suv i tvrd izmet). Bolest treba razlikovati od nozemoze i trovanja.

Preventivno i u slučaju pojave bolesti preporučuje se davanje toplog vodenog rastvora meda ili šećera (1:1 ili 1:2), uz dodatak kuhinjske soli (1 gram na 1 litar rastvora) u toku nekoliko dana.