Krvotok medonosne pčele

Krvotok medonosne pčele

Krvni sistem kod medonosne pčele otvorenog je tipa (slika 1). Hemolimfa teče kroz sistem krvnih sudova i tjelesnih šupljina. Srce pčele smješteno je u trbuhu i njegov zadnji dio počinje od petog trbušnog segmenta.

Cjevastog je oblika i podjeljeno na pet komorica, između kojih se bočno sa obje strane nalaze otvori sa zaliscima (ostije). Kroz ove otvore krv ulazi u komore srca, ali zbog zalistaka ne može iz njega izaći. Kada se komore prošire krv ulazi u srce, a njegovim sakupljanjem krv se potiskuje napred prema aorti. U trbušnom dijelu krv se snabdijeva hranljivim materijama koje potom transportuje kroz cijelo tijelo pčele.

Aorta je nastavak cjevastog srca i nalazi se u suženom dijelu između trbuha i grudi. Ona je spiralno uvijena (18 vijuga) i proteže se bliže gornjoj strani grudi i iznad jednjaka ulazi u glavu gde se završava.

1) Krvotok medonosne pčele

Krvotok medonosne pčele; 1-aorta; 2-srce; 3. ventralna dijafragma; 4. dorzalna dijafragma; strelicama je označen smjer kretanja hemolimfe.

Krvotok pčela je otvorenog tipa, jer krv iz aorte izlazi slobodno i obliva sve organe. U kruženju krvi veliku ulogu imaju leđna i trbušna dijafragma. Krv pčela (hemolimfa) je bezbojna ili slabo žućkasta tečnost koja se sastoji od krvne plazme i nekoliko vrsta krvnih ćelija (hemociti), koje plivaju u krvnoj plazmi.

Za razliku od sisara, kod insekata kiseonik se ne prenosi krvlju – hemolimfom. Krajnji produkti metabolizma iz hemolimfe putem Malpigijevih sudova dospjevaju u tanko crijevo i fecesom se izbacuju iz organizma pčele.