Kadulja i kapari kao dodatak za pizzu

Kadulja

Kadulja je mediteranska biljka niskog grma, duguljasto-jajolikog lišća obraslog finim baršunastim dlačicama.

Vrlo je dobar začin za pizze s mesom, a može se upotrijebiti i uz šunku, jetra, jaja ili luk. Odgovara i uz neke vrste slatkovodne ribe.

Kadulju dozirajte oprezno jer se radi o ugodnom, ali jako aromatičnom začinu. Također imajte u vidu da su suhi listovi kadulje aromatičniji nego svježi. Zato se više cijeni svježe lišće ove biljke, jer je blažeg okusa.

Naziva se još i žalfija, kuš ili slavulja.

Kapari

Kao začin upotrebljavaju se neotvoreni cvjetni pupoljci kapara, grmolike sredozemne biljke. Pupoljci se beru dok su još zatvoreni, a zatim se malo prosuše i konzerviraju u octu ili soli. Neobičnog su trpkog i aromatičnog okusa zbog kojeg su omiljeni među ljubiteljima pizze. Najbolji su sitni kapari.

Kapari su vrlo prikladan začin za pizze s rajčicom, sirom, artičokima, krumpirom, patlidžanima, junećim mesom, slanom ribom i tunjevinom. No, možete ga upotrijebiti i uz većinu ostalih nadjeva.

Prije korištenja kapare dobro isperite da se uklone tragovi soli ili octa u kojem su bih konzervirani. Zatim ih dobro ocijedite. Na nadjev pizze možete ih staviti u komadu, prepolovljene ili usitnjene. Kapare se preporučuje »sakriti« među drugim sastojcima nadjeva kako ne bi bili direktno izloženi visokoj temperaturi pečenja i sasušili se.